Hallani sem akarnak a turisztikai vállalkozók az üdülési utalványok eltörléséről és adóemelésről

Határozottan elutasítják az utazási irodák országos szövetségének (ANAT) képviselői a kormánytagok részéről elhangzott felvetéseket, hogy takarékoskodási megfontolásból eltörölnék a közszférában az üdülési utalványokat, és adót emelnének a turisztikai ágazatban.

 

Ezek az intézkedések, szociális problémákhoz vezetnének, mélyítenék a költségvetési hiányt, a fekete-turizmus újjáéledését ösztönöznék, és csökkenne a beruházások száma, sorolják ellenérveiket a turisztikai vállalkozók.

Ha 19 százalékra emelnék a szállodák és éttermek áfáját, az a hazai turisztikai szolgáltatások árának legalább 10 százalékos növekedéséhez vezetne. Ez végleg letaszítaná Romániát a nemzetközi turizmus térképéről, tovább mélyítve a hátrányukat a konkurens desztinációkkal szemben, összegzik a szerdán kiadott közleményben.

Fotó: félixfürdői Apollo strand/Facebook

A kormány felrobbantaná a romániai turizmusban rejlő lehetőségeket, ha az állami alkalmazottaknak járó üdülési utalványokat törli. Közben éppen a magánvállalatok alkalmazottainak nyújtott utalványok odaítéléséről tárgyalnak, ez méltányossági problémákat vet fel, hívják fel a figyelmet.
„Még rosszabb, hogy miután az év elején az osztalékadót 5
százalékról 8 százalékra emelték, a tervek szerint további növelését tervezik, ezúttal már 10 százalékra. Miért nem gondolkodik a román kormány a költségvetési kiadások komoly csökkentésén, és miért az adóemelésben látja az elsőrendű megoldást? Az ágazat számára amúgy is nehéz időszakban egy ilyen intézkedés csökkentheti ország turisztikai vonzerejét és a turisták számát" – véli Alin Burcea, az ANAT első alelnöke.

Csatlakozunk azokhoz a gazdasági szakemberekhez és a munkaadói szövetségekhez, akik már megfújták a riadót a tervezett intézkedések gazdaságra gyakorolt súlyos negatív hatása miatt" – mutat rá Adrian Voican, az ANAT alelnöke, a Romániai Turisztikai Tanácsadó Testület alelnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?