banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Hálát adtak a jó káposztatermésért a szépvízi gazdák

A szépvízi Nád-dűlőben szervezték meg immáron tizenhatodik alkalommal a hagyományos káposztavágást és -vásárt, amit szokás szerint Szent Gál napján, vagy a hozzá legközelebb eső szombaton tartanak. Az idei rendezvény díszvendége Csíkszereda városa volt, de jelen voltak a testvértelepülések meghívottjai, elöljárói is.

A helybéli gazdák a sűrű reggeli köd ellenére már kora hajnalban elkezdték betakarítani a termést, ami az idén a megfelelő időjárásnak köszönhetően jónak számít. Az egyik tüsténkedő gazda meg is jegyezte, hogy hálásak az idei termésért, mert kiváló lett, hisz a természeti katasztrófák elkerülték a vidéket, nem volt jég, árvíz, a csapadék megfelelő mennyiségben érkezett. „Az ember sajnos hajlamos elégedetlenkedni, pedig köszönettel kell lennünk mindazért a sok jóért, amit a Jóisten nekünk adott” – fogalmazott, miközben az eladásra szánt termést tisztogatta és rendezte.

A szerző felvételei

A káposztavágással egybekötött vásár egyik kiemelkedő programjaként főzőversenyt is szerveztek, amin összesen tizenkilenc csapat vett részt Erdélyből, Magyarországról egyaránt. A lacikonyhák is kínálták az ínycsiklandó falatokat, de kapható volt lángos, kürtőskalács és egyéb portékák

A szépvízi Nád-dűlőbe sokan kilátogattak. A jelenlévők a felállított színpadon kiváló zenei és táncos produkciókat láthattak, hallhattak. Felléptek a szépvízi csőszök, a csíkborzsovai citerások, Kosz Szilveszter és zenekara, a Vörösmárvány Táncegyüttes Mákvirágok csoportja a magyarországi Tardosról, a községbeli néptáncosok, a Csíkborzsovai Férfikórus, valamint a Szépvízi Népi Zenekar. Természetesen, mint az idei különmeghívott Csíkszereda városának értékeiből is ízelítőt kaphatott a közönség, hisz kiváló előadással mutatkozott be a Csíkszeredai Fúvószenekar és a Clarinetto Kamarazenekar.

A Nádon felállított színpadon a programok nyitányaként Ferenc Tibor köszöntötte a megjelenteket, a közeli és távoli települések meghívott elöljáróit. A polgármester beszédében a hálaadás fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint fogalmazott: jó esztendőt tudhatunk magunk mögött, ilyenkor a székely ember megáll egy pillanatra és hálát ad a fennvalónak. Csíkszereda részéről Bors Béla üdvözölte a résztvevőket és köszönetet mondott a meghívásért. A hargitai megyeszékhely alpolgármestere örömének adott hangot, hogy a város hozzájárulhatott az esemény különlegességéhez, egy kis szeletet bemutatva a tanult örökségből, amit Csíkország fővárosa képvisel.

A vásári sürgés-forgás közepette Szépvíz magyarországi testvértelepüléseinek polgármestereivel is sikerül szót váltani. „Fantasztikus, kiváló a hangulat, valami csoda, ami itt a Nádon van. A hálaadásban és az örömben, ami az idei jó termést illeti, mi is együtt osztozunk, mert fontos a jó kapcsolat, ami kialakult a két település között az évek folyamán. Szerelmesei vagyunk a székelyföldi tájnak, hisz az alföldön csak a távolban látjuk a hegyeket, ezért mikor ide jövünk sokat kirándulunk, sok helyen jártunk és számos csodát láttunk” – foglalta össze gondolatait a Békés vármegyei Újkígyós polgármestere, Botyánszki Pál. Az elöljáró elárulta, hogy töltöttkáposztát és székely káposztát készítenek, ezen ételeket az anyaországban és itt Székelyföldön is szeretik, mert a magyarok ízlése egyforma éljenek bárhol.

Közvetlen az újkígyósiak mellett főzték a finomságot a szentgotthárdiak is, akik kissé távolabbról a Kárpát-haza nyugati végeiről érkeztek ide a keletiekre. Maroknyi csapattal jöttek az idén. „Pontosan ezer kilométert jövünk mi háztól-házig, nyugat és kelet találkozik ilyenkor” – jegyezte meg érdeklődésünkre Huszár Gábor, a Vas vármegyei kisváros polgármestere. „A végeken élők lelkülete egyforma, aminek történelmi magyarázata van, hisz magyar királyaink az őrvidékre, az őrségbe székely harcosokat telepítettek, hogy védjék a határokat, így mi úgy jövünk ide, mintha haza jönnénk” – jelentette ki az anyaországi elöljáró, aki a bográcsban rotyogó finomságról közölte: „csülkös babot készítünk, finom szépvízi káposztával. Jó csülökből megvan a pörkölt alap, majd kerül bele nagyféle lóbab, végezetül pedig a káposzta. Miután összefőtt, egy jó tartalmas, szaftos egytálétel lesz belőle. A bográcsosba különlegességként malacfarka is került” – súgta meg az apró titkot a szentgotthárdi polgármester.

A betakarítással járó fáradtságos munka, majd az egésznapos vásár végeztével estére a szépvízi kultúrotthonba várták a szórakozni vágyókat a szervezők, ahol a káposztabál keretében a Jánosi Music Band húzta a talpalávalót.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?