banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Ha elbukik a bizalmatlansági indítvány, Cîțunak biztosított a pártelnöksége

Egyetlen bizalmatlansági indítványt sem támogatunk, amely a kormány ellen, ellenünk van benyújtva – ezt Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter mondta szerda este az Erdélyi Magyar Televízió 24plusz műsorában. Frunda György jogász, volt szenátor pedig úgy véli: semmi alkotmányellenes nincs az AUR és az USR PLUS által beterjesztett bizalmatlansági indítványban.

Az RMDSZ megvárja az alkotmánybíróság döntését a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatban, de semmiképpen sem szavaz önmaga ellen – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter. A tárcavezető hangsúlyozta: mivel „az alkotmánybíróság jelenti a legfelsőbb igazságszolgáltatási intézményt, ők azok, akiknek a döntéseit adminisztratív szempontból szentírásként kell tisztelje mindenki. Ezért mi sem teszünk egyebet, várjuk, hogy majd az alkotmánybíróság ebben az ügyben döntsön, és azt a döntést tiszteletben fogjuk tartani.”

Tánczos Barna azt mondta, a PNL–USR–PLUS–RMDSZ koalícióra nincs alternatíva:Épp ezért nem támogatjuk a bizalmatlansági indítványt sem, az RMDSZ soha nem szavazott meg úgy bizalmatlansági indítványt, hogy ne tudja, hogy másnap milyen többség fogja átvenni a kormányzást. Ez a többség ma nem létezik Romániában, ma nincs egy olyan alternatíva a jelenlegi csapatra, amely biztosítani tudná a kormányzást.” A tárcavezető ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy sem a Nemzeti Liberális Párt, sem az USR–PLUS pártszövetség politikusai nem fogékonyak az általuk megfogalmazott javaslatokra, „és egyre több személyeskedésre, vádaskodásra kerül sor. Egyre több olyan vád, olyan személyes támadás hangzik el, amelyek rengeteg sebet fognak ejteni, és ezeknek a begyógyulására valószínűleg időre lesz szükség”, mondta Tánczos Barna.

Szerinte a két politikai szervezet magatartását megmagyarázza, hogy belső választások előtt állnak. „Én bízok abban, hogy miután meglesznek a választások, utána lesz lehetőség arra, hogy a táborok közeledjenek, lesz lehetőség arra, hogy ezeket a sérüléseket kiheverjék a partnereink. És akkor akár egy jobb kormányzásra is alkalom adódhat” – fogalmazott a miniszter.

Funda György szerint nincs semmi alkotmányellenes

A 24plusz vendége volt még Frunda György jogász, volt szenátor, aki kifejtette: nem ért egyet Kelemen Hunor szövetségi elnökkel, aki szerint némely politikai aktorok már a 2024-es választásokra gondolnak. Szerinte mindössze a szeptemberi pártkongresszusokról van szó:az, hogy átmegy vagy nem a bizalmatlansági indítvány, hogy egyáltalán lesz vagy nem lesz bizalmatlansági indítvány az vagy a miniszterelnököt vagy a pártelnököt erősíti meg. Itt erről van szó” – fogalmazott a korábbi politikus.

Frunda György úgy véli „semmi alkotmányellenesség nincs abban, hogy a parlamentben van egy bizalmatlansági indítvány”, szerinte inkább az a „nyilvánvaló, hogy mint miniszterelnök Cîțu úr nem tartja tiszteletben az alkotmányt és formálisan támadja meg azért, hogy időt nyerjen. Valószínűleg minden rugót megmozgat azért, hogy szeptember 25-e után döntsön az alkotmánybíróság”. Frunda György ugyanakkor hozzátette, szerinte ezt nem fogja megtenni az alkotmánybíróság.

Szerinte Cîțu csak abban az esetben tudja elveszíteni a belső választásokat, ha megszavazzák a bizalmatlansági indítványt: „mert akkor nem tudod odatenni pártelnöknek azt a miniszterelnököt, aki azelőtt pár nappal elbukta a kormány vezetését. Ha nem történik addig szavazás, vagy nem megy át a bizalmatlansági indítvány, akkor Cîțunak biztosítva van a következő évekre a pártelnöksége.”

Arra a felvetésre, hogy amennyiben az alkotmánybíróság döntése révén már a PNL kongresszusa előtt kiírják a bizalmatlansági indítvány szavazását, akkor az elméletileg át fog menni, mivel az AUR és a PSD is azt mondta, hogy megszavazzák, a volt szenátor kifejtette: „Az már elég. De ahogy én ismerem a román politikát, lesz legalább harminc-negyven olyan képviselő, szenátor, aki hirtelen beteg lesz és nem fog elmenni a szavazásra.”

Kapcsolódók

Kimaradt?