Górcső alá vették a túlterhelt kamionokat Bihar megye útjain

Túlterhelt teherautókra vadásznak a hatóságok Bihar megyében. A szerdai ellenőrzés során öt ilyet találtak, és mindamellett, hogy tetemes bírságra ítélték a sofőröket, a járművek rendszámait is levették.

A kedden elvégzett ellenőrzések során öt esetben összesen 28 ezer lejnyi bírságot szabtak ki Biharban amiatt, hogy a teherautók rakománya a megengedettnél jóval többet nyomott a mobil mérlegen, közölte szerdán a Bihar megyei tanács sajtóirodája. Közlése szerint ezekben az esetekben a túlterhelés mértéke 5 és 10 tonna közötti volt. Az együttműködő hatóságok speciális elektronikus mérleget használnak.

Fotók: Bihar megyei önkormányzat

A megyei önkormányzat szállítási osztálya és a közúti szállítmányozást felügyelő országos hatóság közös ellenőrzése során két-két olyan teherautót kapcsoltak le, amelyek követ és földet szállítottak, egyet pedig faanyaggal pakoltak meg a megengedettnél jóval nagyobb mértékben.

Ezen járművek rendszámtábláit is levette a hatóság, és vissza sem kerülhetnek, amíg a tulajdonosaik nem teljesítik a törvényes kötelezettségeiket: speciális szállítási engedélyt kell kiváltaniuk a megyei önkormányzattól.

Az így befolyt illetékeket a megyei tanács külön alapba gyűjti, fogalmaznak a közleményben, és ezt a forrást is felhasználják azon megyei utak karbantartására, amelyeket károsít a nehézgép-forgalom. A megyei tanács ugyanakkor bejelentette, csütörtökön újabb ellenőrzéseket tartank a megye útjain.

Kapcsolódók

Kimaradt?