Füstérzékelőkkel szerelnek fel Hargita megyei lakásokat

Az ország több megyéjében, köztük Hargita megyében is, összesen tízezer füst- és szén-monoxid-érzékelőt szerelnek fel ingyenesen a lakosság otthonaiba a közeljövőben. A Belügyminisztérium és az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) által indított Érzékelő az életért elnevezésű kampány célpontjai többek között a régebbi házak, valamint azok az otthonok, ahol idősek, fogyatékkal élők vagy sokgyermekes családok laknak.

A kezdeményezők határozott meggyőződése, hogy az akció életeket menthet. Hargita megyében a helyi katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) fogja levezényelni a kampányt, partnerségben az E.ON Gaz és a Delgaz Grid támogatásával, akik ezeket az érzékelőket is biztosították.

Fotó: A szerző felvételeA kampány szabályzata és a kritériumok még nincsenek pontosítva, így nem lehet tudni, hogy Hargita megye számára hány szerkezet jut. Az érdeklődők remélhetőleg egy kitöltendő kérvény alapján is benyújthatják igénylésüket – közölte a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetősége. Monoranu Vasile ezredes  kifejtette: az érzékelőkre tíz év garancia van, és vagy a katasztrófavédelem alkalmazottai vagy egy megbízott, engyedéllyel rendelkező cég fogja a lakásokba felszerelni. Nincs lehetőség fedezni ezen készülékek által az összes lakossági igényt, de az akció keretében szeretnék felhívni a polgárok figyelmét ezeknek az érzékelőknek a fontosságára. Ez elengedhetetlen a biztonság érdekében, hiszen országos szinten az elmúlt esztendőben 6600 tűzesethez riasztották a tűzoltókat, vagyis átlagosan napi 18 esethez.

Érdekességként az illetékes felhívta a figyelmet arra, hogy az érzékelők felszerelése nem jelenti azt – mint ahogy többen gondolták –, hogy a tűzoltókat azonnal értesíti probléma esetén. A szerkezet a lakásban élők biztonságát növeli, őket figyelmezteti, mely által számos tragédia megelőzhető, viszont komolyabb probléma esetén riasztani szükséges a lánglovagokat is.

(Nyitókép forrása: Pixabay)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?