Frissült a kockázatos országok listája, Spanyolország sárga zónás lett

Frissítette csütörtök este az országos vészhelyzeti bizottság a magas járványügyi kockázatot jelentő országok listáját.

A CNSU azokat az országokat minősíti vörös zónának, ahol az 1000 lakosra jutó, 14 nap alatt regisztrált fertőzöttek száma egyenlő 3-mal vagy meghaladja a 3-at.

A legfrissebb határozat szerint vörös zónás ország lett a Fidzsi-szigetek, Jersey szigete, Ciprus, Kuba és a Brit Virgin-szigetek, és ugyanebben a kategóriában maradt a Seychelle-szigetek, Kolumbia, Namíbia, Mongólia, Argentína, Kuvait, Tunézia, Uruguay, Omán, Maldív-szigetek, Egyesült Királyság, Brazília, Dél-Afrika, Costa Rica, Suriname, Panama, Paraguay, Nepál és India.

A sárga zónás országok közé, ahol a 14 nap alatt regisztrált fertőzöttek aránya 1,5 ezrelék és 3 ezrelék közötti, bekerült Chile, Botswana, Bahrein, Saint Kitts és Nevis, amelyek korábban vörös zónások voltak, illetve Sapnyolország, Andorra és az Amerikai Virgin-szigetek, ahol viszont nőtt a fertőzöttek száma. Sárga zónás még az Egyesült Arab Emírségek, Grúzia, Kirgizisztán, Portugália, Malajzia, Trinidad és Tobago, Irak, Oroszország, Bolívia, Zambia, Irán és Guyana.

A többi ország zöld zónának minősül, ami azt jelenti, hogy a 14 nap alatt regisztrált fertőzöttek száma lakosságarányosan 1,5 ezrelék alatt van.

A koronavírus ellen beoltottak nem kell karanténba vonuljanak, ha vörös vagy sárga zónás országból érkeznek Romániába, a negatív PCR-teszt viszont nem mentesíti a karantén alól a vörös zónás országokból érkezőket.

(Címlapfotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?