Frissítették a kockázatos országok listáját: Nagy-Britannia vörös zónában maradt

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) csütörtök este frissítette a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatosnak minősített országok listáját: Nagy-Britannia a szigetországban terjedő delta variáns miatt továbbra is a legveszélyesebbnek számító vörös besorolású maradt.

A CNSU három kategóriába sorolja az országokat a koronavírus-fertőzés veszélye szerint, alapul pedig az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) június 14–27. közötti adatait vette.

Zöld besorolásúnak számítanak azok az országok, amelyekben a jelzett 14 napos időszakban az ezer lakosra jutó új megbetegedések száma 1,5 vagy annál kisebb. A sárga zónás országok az 1,5 és 3 ezrelék közöttiek, míg 3 ezrelék felett már vörös zónának számítanak.

Zöld besorolású ország többek között Magyarország, Szerbia, Montenegró, Horvátország, Görögország, Németország, Olaszország, Franciaország, Bulgária és Törökország, de például Portugália és Oroszország a sárga listára került fel. Nagy-Britannia a szigetországban terjedő delta variáns miatt továbbra is a legveszélyesebbnek számító vörös besorolású maradt.Illusztráció | Fotó: Agerpres

A zöld zónából Romániába érkezők korlátozások nélkül beléphetnek az ország területére, míg a sárga és vörös listás országokból érkezőkre 14 napos karantén vár. Ez alól mentesülhetnek a beoltott személyek (a második adagtól 10 napnak kell eltelnie, az egydózisú vakcina esetében értelemszerűen az egyetlen oltástól számítják a 10 napot), a 72 óránál nem régebbi negatív tesztet felmutatók, vagy azok, akik hitelt érdemlően igazolják, hogy az elmúlt fél évben átestek a betegségen.

A CNSU szerint a sárga vagy zöld zónából a vörösbe történő, vagy a zöld zónából sárgába történő besorolás a Hivatalos Közlönyben való megjelenéstől számított 24 óra múlva lép érvénybe. A vörös és sárga zónából az enyhébb kategóriába történő besorolás a Hivatalos Közlönyben való megjelenéstől számítva érvényes.

A lista ide kattintva böngészhető.

Kapcsolódók

Kimaradt?