banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Frakcióvezetőit delegálta az RMDSZ a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottságokba

Frakcióvezetőit delegálta a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottságokba az RMDSZ. Az érdekvédelmi szervezet – a rendszerváltás óta most először – nemcsak a belföldi hírszerzést, hanem a kémszolgálatot felügyelő testületben is képviselteti magát.

A két titkosszolgálat felett ellenőrzést gyakorló parlamenti bizottság összetételéről szerdán rendeztek titkos szavazást a tavaly decemberben megújult képviselőház és a szenátus együttes ülésén. A Külföldi Hírszerző Szolgálatot (SIE) felügyelő testületbe Turos Lóránd Szatmár megyei szenátort, az RMDSZ felsőházi frakcióvezetőjét is beválasztották.

Mint korábban írtuk, a parlamenti pártok már a múlt héten elosztották egymás között a két ház közös bizottságainak helyeit az erőviszonyokon alapuló algoritmus alapján. A SIE-bizottság tagjainak számát a korábbi ötről hétre növeljék, így kerülhet be egy RMDSZ-es politikus is a testületbe.

A parlament a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) felügyelő bizottság összetételéről is döntött. Ebbe a testületbe Csoma Botond képviselőházi frakcióvezetőt jelölte az RMDSZ. A kolozsvári politikus korábban is ebben a bizottságban tevékenykedett.

Ennyit kapnak a szolgálatok a költségvetésből

A közvitára bocsátott - kormányzati és parlamenti jóváhagyásra váró - 2021-es állami költségvetés-tervezet a tavalyival nagyjából megegyező 2,7 milliárd lejes keretet irányoz elő a SRI, illetve 390 millió lejes költségvetést a SIE számára.

A Speciális Távközlési Szolgálatnak (STS) a tavalyinál csaknem tíz százalékkal kisebb, 622 millió lejes költségvetést irányoztak elő. A negyedik titkosszolgálat, a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak alárendelt kormányőrség (SPP) várhatóan a tavalyi büdzsé csaknem másfélszereséből, 401 millió lejből gazdálkodhat idén.

(Címlapfotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?