Források: Románia nem adja át a Patriot-rendszerét Ukrajnának

A román hadsereg nem hagyja jóvá a Patriot-rendszer Ukrajnának történő adományozását – árulták el politikai források a Digi24-nek. A Honvédelmi Minisztérium (MApN) jelentését már elküldték Klaus Iohannis államfőnek, ugyanis csütörtökön lesz a Legfőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülése, amelyen a román rakéták Ukrajnának történő esetleges átadásáról tárgyalnak.

A védelmi minisztérium jelentése azért készült el, mert a hadseregnek fontos beleszólása van a katonai felszerelések adományozásába. A védelmi miniszter a hadsereg vezetőjével, a tábornokokkal és a Patriot-ezred képviselőivel tárgyalt a kérdésről, és a megbeszélések után arra a következtetésre jutottak, hogy nem lenne célszerű a Patriotot Ukrajnába küldeni – számol be a Digi24.

Konkrétan a hadsereg vezetősége ellenzi, hogy a Patriot légvédelmi rendszert most Ukrajnába küldjék, de ha a minisztérium nem ért egyet, ez még nem jelenti azt, hogy ez nem fog megtörténni, de valószínűleg a CSAT ülésén a viták hosszúra nyúlhatnak, és a politikai és a katonai oldal közötti vita jellemzi majd.

Patriot légvédelmi rendszer | Fotó: védelmi minisztérium

A kérés, hogy Románia adja ár Patriot-rendszerét Ukrajnának, Joe Biden részéről érkezett, majd Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is ezt kérte, de Iohannis azt mondta, hogy Románia addig nem adja át Patriotokat Ukrajnának, amíg nem kap valamit cserébe, hogy az ország ne maradjon kiszolgáltatott.

A második Patriot-rendszer pénteken vált működőképessé, a harmadik az év végére lesz kész, a negyedik pedig jövő év elején lesz harcképes.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?