FRISSÍTVE – Folytatódik a tanügyi sztrájk, pénteken nagyszabású tüntetésre készülnek

„Nem adjuk fel! Több mint 20 ezer tüntetőt várunk június 9-én 11 órára a Győzelem térre! Együtt vonulunk a Cotroceni-palotához!” – ezt a bejegyzést tette közzé a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) csütörtökön reggel a Facebook-oldalán. FRISSÍTÉS: A miniszterelnök bízik a memorandumban, reméli, véget ér a sztrájk. FRISSÍTÉS: Ciolacu sajnálja, hogy a jelenlegi kormánykoalíciónak kell felelnie a 30 éves mulasztásokért. 

Az oktatási szakszervezetek folytatják a sztrájkot, pénteken újabb nagyszabású tüntetést tartanak a kormány, majd a Cotroceni-palota előtt, ahová mintegy 20 000 embert várnak.


A pénteki tüntetés 11 órakor kezdődik a Győzelem téren, 12:30 órakor a demonstrálók elindulnak a Cotroceni-palotához, ahová 15 óra körül kell megérkezniük – derül ki a bukaresti városházára küldött programból. Nicușor Dan polgármester azt mondta, engedélyezik a tüntetést.

Közben pénteken a tizenkettedik osztályos diákok osztályzatait le kell zárni, és az utolsó nap, amikor beiratkozhatnak az érettségire. Hétfőn kellene kezdődjenek az érettségi kompetenciavizsgák, a forgatókönyvről az oktatási minisztériumnak kell döntenie, ha folytatódik a tanárok sztrájkja.
A szakszervezeti szövetségek szerdán közzétett adatai szerint több mint 134 ezer oktatási alkalmazott, vagyis a szakszervezeti tagok 86,93 százaléka folytatja a május 22-én kirobbantott sztrájkot.
Ligia Deca oktatási miniszter bejelentette, hogy az országos vizsgák menetrendje egyelőre változatlan marad, de a hétfőn esedékes érettségi készségvizsgákat felfüggeszthetik, és a középiskolai osztályzatokkal váltják ki, ha a sztrájk folytatódik. Deca leszögezte, nem fordulhat elő, hogy a végzősök osztályzatait nem zárják le, és nem tudnak érettségizni.

A kormány közben szerdán bejelentette, hogy memorandumot fogad el az oktatási dolgozók béremeléséről, ez szerepel a csütörtöki kormányülés napirendjén. Ligia Deca szerint a bejelentés nyomán véget kellene érjen a sztrájk.

A miniszterelnök bízik a memorandumban, reméli, véget ér a sztrájk

Meggyőződésem, hogy a tanárok hallgatnak a józan ész szavára, ha a memorandum megjelenik a Hivatalos Közlönyben megértik elkötelezettségünk komolyságát, és befejezik a sztrájkot, mondta a csütörtöki kormányülés előtt Nicolae Ciucă miniszterelnök.

„Ma (csütörtökön) éppen azért, hogy további garanciákat nyújtsunk, jóváhagyunk egy memorandumot a tanügyi fizetésekről és az oktatási beruházásokról, melyet közzéteszünk a Hivatalos Közlönyben. Marcel Ciolacu és én aláírtunk egy politikai kötelezettségvállalást, hogy rábírjuk a pedagógusokat a sztrájk beszüntetésére, hiszen az gyerekek és szülők millióira van hatással, és több százezer diákra, akik le kell tegyék a képességvizsgát és az érettségit”- mondta a kormányfő. Megismételte: az oktatás és az egészségügy a kormánykoalíció prioritásai.

Ciolacu: mielőbb meg kell nyugtatni a diákokat, szülőket 

Sajnálom, hogy a jelenlegi kormánynak kell felelnie 30 éves mulasztásokért, jelentette ki csütörtökön Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt elnöke. A politikus ugyanakkor azt ígérte, hogy a politikai döntéshozók tiszteletben fogják tartani a szakszervezetekkel szembeni vállalásaikat.

Hozzátette: a Szociáldemokrata Párt elnökeként, a kormányfő pedig a Nemzeti Liberális Párt elnökeként vállalta, hogy betartják ígéreteiket.

Kifejtette, hogy mielőbb „meg kell nyugtatni a szülőket” és le kell zárni a tanévet. A kormány ígérete szerint július 15-éig kidolgozzák az új közalkalmazotti bértábla tervezetét – mondta Ciolacu.

Azt is elmondta, hogy a szakszervezetek szerinte helyesen járnak el, amikor nem kérnek további tárgyalásokat, hanem várják a beígért memorandum elfogadását.

Arra a kérdésre, hogy a kormány megemelhetné-e egy rendelettel a tanárok fizetését, Ciolacu azt felelte: egy kormányrendelet nem vonatkozhat egy olyan törvényre, amelyik még nem lépett hatályba. A politikus a kidolgozás előtt álló új közalkalmazotti bértörvényre utalt.

Elfogadták a memorandumot

A  kormány szándéknyilatkozatot fogadott el csütörtöki ülésén a pedagógusok társadalmi megbecsülésének és bérezésének javításáról, annak reményében, hogy a kötelezettségvállalással rá tudja venni a május 22. óta sztrájkoló oktatási dolgozókat a munka felvételére.

A memorandum leszögezi: az új közalkalmazotti bértörvényben a kezdő tanárok, illetve egyetemi asszisztensek bérét a 2023-as társadalombiztosítási költségvetésnél alkalmazott országos átlagbér szintjére emelik, továbbá a tanügyi alkalmazottak a pihenőszabadság idején megkapják a – bérpótlékokkal kiegészített – jövedelmük átlagát. A dokumentum szerint a munkaügyi minisztérium prioritással fogja kezelni az oktatási szakszervezetekkel az új közalkalmazotti bértábláról folytatandó társadalmi párbeszédet.

Halasztják az érettségi szóbeli vizsgáit

Ligia Deca oktatási miniszter a kormányinfón bejelentette: a pedagógussztrájk miatt nem lehet hétfőn megkezdeni az érettségi szóbeli vizsgáit, ezért rendeletet írt alá átütemezésükről. Egyelőre kétnapos halasztásról döntött: az érettségi a tárcavezető reményei szerint szerdán megkezdődhet, az írásbeli vizsgák menetrendjén pedig nem változtatnak.

Deca újságírói felvetésre reagálva azt mondta: nem merült fel, hogy a bíróságtól kérjék a sztrájk betiltását, a kormánynak az a célja, hogy a tanárok saját meggyőződésükből térjenek vissza az osztálytermekbe, mert látják, hogy meg fogják kapni azt a megbecsülést, amelyet megérdemelnek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?