banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Felszámolná a megyéket – újra bedobta a köztudatba a régiósítást Emil Boc

Továbbra is szorgalmazza a megyék eltörlését és Románia régiósítását Kolozsvár polgármestere, akinek miniszterelnökként 2011-ben volt már egy próbálkozása az ország területi átszervezésére.

Emil Boc csütörtökön egy konferencián azzal érvelt, hogy a régiósítás révén Románia könnyebben hozzáférne az uniós alapokhoz, emellett sikerülne felszámolni egy már 55 éve létező klienteláris rendszert. Szerinte éppen ez a rendszer az akadálya annak, hogy az ország területi-közigazgatási átszervezése megvalósuljon.

Kolozsvár polgármestere emlékeztetett: a régiósításhoz előbb alkotmánymódosításra lenne szükség. Felidézte, hogy 2014-ben készült már erről egy tervezet, de mivel „tévesen volt megfogalmazva”, elbukott az alkotmánybíróságon. A régiók pedig azért is fontosak, mert az EU a strukturális alapok révén jelentős anyagi forrásokat rendel a 800 ezernél több lakosú területi egységekhez. „Nálunk csak Suceava megye lakossága haladja meg a 800 ezret. Emiatt régiókba kellene egyesíteni a megyéket” – magyarázta Boc.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A polgármester felidézte azt is, hogy miniszterelnöki mandátuma idején 16-ra csökkentette volna a megyék számát a kormány. „Voltaképp 13 nagy megye lett volna, és három kisebb: Hargita, Kovászna és Maros. Azért történt így, mert az RMDSZ ragaszkodott ahhoz, hogy az utóbbi három megyét ne olvasszuk be más megyékbe. Végül az RMDSZ-nek ez a javaslat sem tetszett, és az elképzelés megbukott” – részletezte a volt kormányfő.

Emil Boc szerint könnyebb a megyéket törvény útján egybeolvasztani, mint alkotmányt módosítani. Ám jelenleg még egy község felszámolása is akadályokba ütközik. „Gondoljanak csak bele, mit jelentene szétrobbantani az 1968-as megyésítés óta kialakult klienterális rendszert, ami a megyei rendőrségek, kataszteri hivatalok és más intézmények körül kialakult érdekcsoportokon alapul” – fejtegette Kolozsvár polgármestere.

(Címlapfotó: Emil Boc Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?