A Ștefan cel Mare régióba foglalná Hargita megyét egy volt képviselő

Románia majdani területi-közigazgatási átszervezésének nem a jelenlegi nyolc fejlesztési régiójára kellene alapulnia Ninel Peia szerint. A volt képviselő kilenc régiós felosztást javasol, amelyben Hargita megye a Ștefan cel Mare fejedelemről elnevezett régióba kerülne.

Az egészen vad magyarellenes megnyilvánulásairól is ismert politikus blogján osztotta meg elképzeléseit az ország új területi-közigazgatási felosztásáról, nézeteit a román sajtó egy része is átvette. Peia elismerte, hogy a régiósítás kérdés jelenleg nincs napirenden, de szerinte az ország területi épségét veszélyeztetné, ha a majdani új területi-közigazgatási felosztás a jelenlegi nyolc fejlesztési régióra alapulna.

A volt képviselő szerint, ha ránézünk a jelenlegi fejlesztési régiók térképére, „szabad szemmel látható, hogy Erdély a Kárpátok íve mentén leszakítható Romániától”. Ezért Peia kilenc régiót javasol, amelynek egyike egy erdélyi négy moldovai megyét foglalna magába.

E javaslat szerint Hargita megye Suceava, Neamt, Bákó és Vrancea megyével kerülne a Ștefan cel Mare uralkodóról elnevezett régióba. A politikus román fejedelmekről nevezné el a kilenc új területi-közigazgatási egységet.

Ninel Peia elsősorban az összesküvés-elméleteiről ismert. Tavaly – még képviselőként – például a magyarokat okolta bukaresti Colectiv-tragédiáért. Utóbb más botrányos kijelentései miatt kizárták a Szociáldemokrata Pártból.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?