Felmérés: a középiskolások jelentős része vezetés közben szelfit és videót készít

Tíz  középiskolásból legalább három hozott már olyan döntést, amellyel veszélybe sodorta magát az utakon: a középiskolások 38 százaléka használta mobiltelefonját vezetés közben fényképek vagy videók készítésére – derül ki az E.D.I.T. Egyesület által végzett felmérésből.

2023-ban Romániában 1545 személy vesztette életét közúti balesetben, és további 3535-en szenvedtek súlyos sérüléseket. A statisztikák alapján a súlyos balesetek több mint negyedét az egy évnél kevesebb tapasztalattal rendelkező járművezetők okozták. Az E.D.I.T. Egyesület a Román Rendőrséggel és a MOL Romániával partnerségben szervezi meg a Közlekedésbiztonsági óra a középiskolákban nevű programot, amelynek fő célja, hogy elősegítse a felelősségteljes közlekedési magatartást a vezetői engedély megszerzése előtt álló fiatalok körében – írja közleményében a MOL Románia.

Illusztráció: Pexels

A friss felmérés eredményei azt mutatják, hogy bár a válaszadók többsége jogosítványt szeretne szerezni (a megkérdezettek mindössze 1,3 százaléka mondta azt, hogy nem akar), mégsem minden fiatal indul útnak azzal a hozzáállással, hogy a szabályok betartása elengedhetetlen a biztonságához.

Az adatokból kiderül, hogy a megkérdezettek 15,5%-a nem zárja ki, hogy alkoholtartalmú italok fogyasztása után is vezetni fog, és aszerint értékeli vezetési képességét, hogy mennyi alkoholt fogyasztott. Emellett 10-ből közel 4 középiskolás vezető használta már telefonját fényképek vagy videók készítésére vezetés közben, vagy utazott olyan járműben, amelynek a vezetője ezt tette. A tizenévesek 74%-a azt is elismerte, hogy ő, vagy annak a járműnek a vezetője, amelyben utazott, telefonált vezetés közben. Ez amiatt meglepő, mert a megkérdezettek 95,9%-a tisztában volt azzal, hogy a vezetés közbeni telefonhasználat életveszélybe sodorhatja őket.

10-ből 3 válaszadó úgy vélte, hogy a megengedett sebességhatár túl alacsony, és 10-ből 7 tinédzser azt is elismerte, hogy utasként vagy a vezetőként már közlekedett a megengedettnél nagyobb sebességgel. Az ilyen kockázatos viselkedés ellenére a megkérdezettek 36%-a úgy vélte, hogy a túlzott sebesség a közúti balesetek fő oka, míg 27% szerint a legnagyobb probléma az alkoholfogyasztás.

„Az utazás életünk alapvető része, és mindannyian biztonságosan szeretnénk eljutni a célállomásunkra. Sajnos az utazás örömét beárnyékolhatják olyan súlyos balesetek, amelyek megelőzhetők az oktatás révén. Az E.D.I.T. Egyesülettel és a Román Rendőrséggel való partnerségünk célja, hogy közelebb kerüljünk a középiskolásokhoz, akik egyben a legfiatalabb járművezetők is. Ahogy a tanulmányból kiderül, ők néha nincsenek teljesen tisztában a veszélyekkel, amelyeknek ki vannak téve, ezért megfelelő képzésre van szükségük. Hiszünk abban, hogy az oktatás és ezáltal a kockázatok megértése megfelelő viselkedéshez vezet a közlekedésben, és a Közlekedésbiztonsági óra a középiskolákban program a fiatalok számára tartalmas találkozást biztosít a közlekedésbiztonsági szakértőkkel, és eszközöket ad nekik ahhoz, hogy a jövő felelős járművezetőivé váljanak” – mondta Mozga Gábor, a MOL Románia vezérigazgatója.

A felmérés a Közlekedésbiztonsági óra a középiskolákban nevű program keretében készült, amelyet a MOL Románia szervez közösen a Román Rendőrséggel és az E.D.I.T. Egyesülettel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?