banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Fellebbezett a kizárt bíró: a bűnözőket is megilleti az ártatlanság vélelme

Megfellebbezte a bírói karból történt kizárását Cristi Danileţ Kolozs megyei törvényszéki bíró, akit a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) még december derekán marasztalt el, mondván, hogy a közösségi médiában rossz fényt vetett a szakmára.

A büntetőperes bíró a Kolozs Megyei Fellebbviteli Bíróságon támadta meg a döntést, mire a CSM kérte a fellebbezés tárgyalásának áthelyezését a legfelsőbb bíróságra, amit végül az ítélőtábla elutasított. A jogorvoslati kérelem eldöntéséig Danileţ nem végezheti a munkáját, fizetést sem kaphat, azokat a peres eljárásokat pedig, amelyeken dolgozott, átadják egy másik bírónak, és elölről kezdik a tárgyalási folyamatot.

A bíró ellen az volt a vád, hogy olyan videoklipeket posztolt még 2020-ban a TikTok közösségi oldalon, amelyekben karatemozdulatokat végez, vagy az élősövényt nyírja a kertjében – a CSM szerint ezekkel ártott az igazságszolgáltatás jó hírének. „Nem tettem semmilyen kijelentést az igazságüggyel kapcsolatban, a felvételeknek pedig nincs közük a szakmámhoz” – reagált Facebook-oldalán a bíró a decemberi döntésre.Fotó: Cristi Danileţ Facebook-oldala

Cristi Danileţ hivatásának tekinti a jog és igazságszolgáltatás alapismereteinek bemutatását a középiskolások körében, fontosnak tartja a polgárjogi nevelést, és az említett kisfilmekkel igazából a tinédzserek figyelmét akarta felkelteni, az ő „nyelvükön” próbálta megszólítani őket – állította.

A bírót korábban már megbírságolták, mert 2019-ben egy Facebook-bejegyzésben – az RMDSZ által támogatott akkori PSD–ALDE-kormány igazságügyi törvénymódosításai kapcsán – azt fejtegette, hogy a karhatalmi intézmények, mint a hírszerzés, a rendőrség, a csendőrség, a hadsereg vagy a korrupcióellenes ügyészség politikai nyomás alatt állnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Cristi Danileţ a fellebbezése kapcsán kijelentette: elfogadhatatlannak tartja, hogy míg egy bűnözőt is megillet az ártatlanság vélelme az ítélet kimondásáig, addig ő nem gyakorolhatja a hivatását és fizetést sem kaphat, míg a fellebbezés tárgyalása be nem fejeződik.

A G4Media portál emlékeztetett, hogy Cristi Danileţ legalább 15 ügyben a bírói testület tagja, s ezek között drog-, fegyver- és emberkereskedelem, gyilkossági kísérlet és korrupció egyaránt szerepel, tehát egyeseknek jól jön, ha „holtvágányra” teszik, mert ha egy bírót helyettesítenek, újból kell kezdeni a tárgyalást. Épp ezért a táblabíróságnak gyorsan kell ítéletet mondani a fellebbezésben.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?