Felfüggesztették tisztségéből a bukaresti űrkutatási intézet korrupcióval vádolt vezérigazgatóját

Sebastian Burduja kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter szerdán felfüggesztette tisztségéből a bukaresti űrkutatási intézet (INCAS) vezérigazgatóját, Cătălin Naét, miután vádat emelt ellene a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hivatali visszaélés miatt.

A DNA székhelye | Fotó: AgerpresAz igazgató felfüggesztése június 25-ig tart, attól a dátumtól ugyanis megszűnik a megbízatása. A minisztérium támogatja az igazság kiderítésére, az okozott kár megtérítésére és az INCAS megfelelő működésének biztosítására tett jogi lépéseket – szögezték le a tárca közleményében.

A DNA kedden közölte, hogy bíróság elé állította Cătălin Naét rendkívül súlyos következményekkel járó, folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés vádjával. A vádirat szerint 2012 és 2014 között az INCAS vezérigazgatójaként Cătălin Nae törvénysértő módon szerződést kötött különböző repüléskutatási szolgáltatásokról összesen 12 fantomcéggel. Ezeket a vállalkozásokat a feltételezett bűntársai irányították. Cătălin Nae annak tudatában kötötte meg a szerződéseket, hogy ezek a cégek nem tudtak eleget tenni a kötelezettségeiknek, mivel nem rendelkeznek az ehhez szükséges szakemberekkel és technológiával – írták a DNA közleményében.

A vádhatóság szerint az INCAS 21 495 199 lejt (mintegy 5 millió eurót) fizetett ki ezeknek vállalkozásoknak. Az összeg az ügyészek szerint az intézetnek okozott kárnak minősül, és az ügyben hivatali visszaélésben való bűnrészességgel vádolt négy üzletember cégeinek jogtalan vagyoni jellegű előnyét képezi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?