Február elsején kezdik el kiosztani az energiakártyákat a rászorulóknak

Február elsejétől kezdik el kiosztani az energiakártyákat, amelyeket energiaszámláik kifizetésére használhatnak a kedvezményezettek – jelentette ki Marcel Boloş, az európai alapokért felelős miniszter.

„Ahogy ígértük, február 1-jén kezdődik az energiakártyák kiosztása, február 20-ától már lehet használni ezeket az energiaszámlák kifizetésére” – mondta Boloş. Hozzátette, a kedvezményezettek a villamosenergia-, a földgáz-, a távfűtés, valamint a tűzifaszámláikat is kifizethetik a segélyből a postahivatalokban, postai átutalással az energiakártya, a számlák és a személyi igazolványuk birtokában.

Közel négy millió részesük majd a támogatásban, a kedvezményezettek listáját a munkaügyi minisztérium állította össze.

Fotó: Agerpres

Mint írtuk, tisztázták a segély odaítélésének módját speciális esetekben. Példaként említette azokat a kisebb településeket, amelyeknek nincs utcanévjegyzékük, így az intézkedés valamennyi kedvezményezettje ugyanazon lakcím alatt szerepel. A kormány becslései szerint országos szinten 550 ezer személy van ebben a helyzetben. Az ilyen esetekben egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot kell majd benyújtaniuk az érintetteknek.

Emellett szabályozták az eljárást az olyan helyzetekben is, amikor egy lakcímre a kedvezményezett mellett más személyek is be vannak jelentve, akik valójában nem ott élnek, de összesítve az egy főre eső jövedelem a háztartásban meghaladja a 2000 lejt, így az arra jogosult személy elesik a támogatástól. Az ilyen esetekben értesítik a kedvezményezettek listájáról emiatt lekerült személyeket arról, hogy forduljanak az önkormányzathoz, amelynek munkatársai megvizsgálják, hogy hány személy él valójában az adott lakcímen.

A következő szociális kategóriák részesülnek a támogatásban: a 60 év fölötti nyugdíjasok, akiknek háztartásában az átlagjövedelem nem haladja meg a 2000 lejt; a rokkantnyugdíjasok és fogyatékkal elő személyek, mindkét kategória esetében érvényes a 2000 lejes jövedelemhatár; a szociális segélyben részesülő, valamint a családi pótlékban részesülő személyek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?