Pénzzel ösztönöznék a briteket, hogy csökkentsék energiafogyasztásukat

A National Grid brit villamosenergia- és gázszolgáltató vállalata jutalmazza azokat Nagy-Britanniában, akik csúcsidőben csökkentik a fogyasztásukat.

A program lényege, hogy a lakosság önkéntesen csökkentse az energiafogyasztást azokban az órákban, amikor a legnagyobb az áramfogyasztás, ezzel elkerülve a hálózat túlterhelését.

A National Grid a programot még tavaly novemberben jelentette be, viszont a hétfői lesz az első nap, amikor alkalmazza is azt, az országban várható fagyos hőmérsékletek miatt.

Fotó: Agerpres/EPA

A brit ellátás szűkösségét jelzi az is, hogy a vállalat arra készül: használja széntüzelésű erőműveit. Ez lesz az első alkalom, hogy két szénerőművet készenléti állapotra melegítenek fel, hogy készen álljanak arra az esetre, ha szükség lenne plusz termelésre.

A vállalat villamosenergia-rendszerüzemeltető részlegének szóvivője elmondta: „Előrejelzéseink szerint hétfő este a szokásosnál szűkebb lesz a villamosenergia-ellátási tartalék. Utasítottuk a széntüzelésű erőműveket, hogy álljanak készenlétben a villamosenergia-ellátás növelésére, ha este szükség lenne rá.”

Hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy az áramellátás veszélyben lenne, csupán elővigyázatossági intézkedések, hogy fenntartsák a szükséges tartalékkapacitást.

Az Egyesült Királyság több energiaszolgáltatója részt vesz a projektben. A háztartások, amelyek kikapcsolják az áramot a 17 és 18 óra között, minden megtakarított egységért körülbelül 3 fontot kapnak.

Azt azonban hozzá kell tenni, hogy az akció csak azok számára nyitott, akik intelligens fogyasztásmérőkkel rendelkeznek.

A National Grid reményei szerint a rendszernek köszönhetően kevésbé lesz terhelt a hálózat, és jobban ki lehet majd használni az ország villamosenergia-termelését a kiegyenlítésnek köszönhetően – írja cikkében a Daily Mail.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?