FRISSÍTVE – Külügyminisztérium: eddig több mint 70 afgán állampolgárt sikerült kimenekíteni

A román légierő gépe kimenekített emberekkel szállt le | Illusztráció: a védelmi minisztérium Facebook-oldala

FRISSÍTVE: Ez idáig 61 veszélyeztetett afgán állampolgárt menekített ki az országból Románia a külügyi tárca által koordinált intézményközi válságstáb segítségével – tájékoztatott szombaton a szaktárca. FRISSÍTÉS: További 15 afgán állampolgárt hoztak ki.

A Bogdan Aurescu külügyminiszter által augusztus 13-án összehívott intézményközi válságstáb a lehető legjobb megoldásokat kereste arra, hogy az elmúlt években a román katonák misszióit segítő afgánokat, a román állam által felajánlott ösztöndíjjal itt tanuló afgán egyetemistákat és a Romániától segítséget kérő afgán újságírókat, emberi jogi aktivistákat és más veszélyeztetett kategóriákhoz tartozó személyeket, illetve családtagjaikat kimenekítse Afganisztánból. Ez idáig 61, az említett kategóriákhoz tartozó afgán állampolgárt sikerült kimenekíteni a válságstáb segítségével – derül ki a külügyi tárca közleményéből.

Rajtuk kívül 49 román állampolgárt, illetve 7, más szövetséges államokhoz tartozó állampolgárt menekítettek még ki Afganisztánból. A legutóbbi menekítési akció szombat reggel ért véget, ennek nyomán 45 afgán állampolgár biztonságosan átért Pakisztán területére, ahol Románia iszlámábádi nagykövetségének egy képviselője vette át és kísérte őket egy biztonságos helyre. Itt kell várakozniuk addig, amíg folytathatják útjukat Románia felé – mutat rá a közlemény.

Bogdan Aurescu külügyminiszter sikeresnek minősítette az eddigi műveleteket és a pakisztáni hatóságokkal való együttműködést, és hozzátette, a válságstáb folytatja munkáját.

FRISSÍTÉS: További 15, az elmúlt években a román katonák misszióit segítő afgán állampolgárt és a román állam által felajánlott ösztöndíjjal Romániában tanuló afgán egyetemistát menekítettek ki szombaton Afganisztánból szárazföldi úton a román külügyi tárca által koordinált intézményközi válságstáb segítségével – tájékoztatott szombaton a szaktárca.

Kapcsolódók

Kimaradt?