Ezt üzente Klaus Iohannis Románia alkotmányának napján

Az alkotmány „a legfontosabb fegyverünk a totalitarizmus, az intolerancia, a diszkrimináció és a populizmus minden formája ellen” – jelentette ki Klaus Iohannis államelnök csütörtökön, Románia alkotmányának napján megfogalmazott üzenetében.

„Egy új alkotmány elfogadása jelzi azokat a mélyreható változásokat, amelyek bármely állam társadalmában végbementek. Románia esetében az egyik ilyen fontos pillanat az volt, amikor 1991. december 8-án a polgárok szabadon kinyilvánított akaratával népszavazáson elfogadták az alkotmányt, ami a kommunista rendszerrel való végleges szakítást jelentette. December 8-a ezért a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy elgondolkodjunk azokon a törekvéseken és értékeken, amelyekre az alkotmány épül, és amelyek alapján társadalmunk fejlődhet” – olvasható az üzenetben.

Fotó: Agerpres

Az 1991-ben elfogadott alaptörvény formalizálta a nyugati típusú demokratikus rendszerre való átmenetet a közel 50 éves szocialista-kommunista uralom után. Emiatt az alkotmány elfogadása a nemzeti demokrácia újjászületését, a politikai hatalom határainak meghatározását, valamint a polgárok jogainak és szabadságjogainak rögzítését jelentette – fogalmazott Iohannis.

Az államfő szerint 2003-ban szükséges volt az alaptörvény felülvizsgálata az ország gazdasági, társadalmi és politikai életében végbement reformok, illetve a két rendkívül fontos külpolitikai célkitűzés, az Észak-atlanti Szövetséghez és az Európai Unióhoz való csatlakozás megvalósítása miatt.

„Az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása az az alap, amelyre felépítjük az országot, amiben élni akarunk. Egy demokratikus alkotmány védelme alatt élni az egyik legnagyobb kiváltság, amiben egy társadalomnak része lehet” – hangsúlyozza üzenetében az elnök.

Felhívta azonban a figyelmet, hogy az alkotmány által védelmezett értékek hatalmas felelősséget is jelentenek, egyrészt kollektív felelősséget, amely az intézményekre, a civil társadalomra hárul, másrészt egyéni felelősséget, amelyet minden egyes polgárnak vállalnia kell.

Az alkotmánybíróság hozzájárult a nyugati típusú demokratikus modell működésének előmozdításához

Románia alkotmánybírósága döntéseivel hozzájárult a nyugati típusú demokratikus modell működésének előmozdításához – jelentette ki csütörtökön, az alkotmány napján megfogalmazott üzenetében a testület elnöke.

Az alkotmánybíróság közleményében idézett Marian Enache szerint az ország alaptörvénye a román nép alkotmányos demokrácia iránti akaratának szuverén megnyilvánulását fejezi ki, és „az elfogadása óta eltelt 31 évben kiemelkedő szerepet játszott a román állam egységének és oszthatatlanságának, a nép egységének és a polgárok közötti egyenlőségnek a kifejezésre juttatásában és megszilárdításában”.

Fotó: Agerpres

„Az alkotmányban leszögezetteknek legfőbb őreként az alkotmánybíróság döntéseivel hozzájárult a hatalmi ágak szétválasztása elvének a betartásához, a hatalmi ágak egyensúlyának, illetve az állami hatóságok közötti lojális együttműködésnek a biztosításához, valamint a romániaiak által 1989 decemberében választott nyugati típusú demokratikus modell működésének előmozdításához” – fogalmaz az alkotmánybíróság elnöke.

Marian Enache szerint az alkotmánybíráknak „becsületbeli kötelessége” az alkotmányos identitás megerősítése, az alkotmány törvényeinek a védelme és érvényesítése „Románia euroatlanti térségben vállalt nemzetközi kötelezettségeinek teljes körű betartásával”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?