Az alkotmánybíróság elnöke szerint nincs konfliktusban a romániai jogrend az európaival

Nincs konfliktusban a romániai jogrend az európaival – jelentette ki Marian Enache, az alkotmánybíróság elnöke az Európai Unió Bíróságának elnökével, Koen Lenaerts-cal tartott pénteki találkozója után.

Marian Enache, az alkotmánybíróság elnöke | Fotó: AgerpresAz alkotmánybíráság közleménye szerint a felek a jogi párbeszédet megerősítő intézményközi együttműködésről tárgyaltak, és a megbeszélések eredményét mindketten rendkívül hasznosnak ítélték. A találkozón Marian Enache hangsúlyozta, nincs szó konfliktusról vagy hierarchiáról a román alkotmányos jogrend és az európai jogrend között, inkább a két jogrend összeegyeztethetősége és egymást kiegészítő jellege van napirenden.

Koen Lenaerts elmondta, hogy az Európai Unió Bíróságának szüksége van a tagállami alkotmánybíróságok segítségére az uniós jog hiányosságainak feltárásához. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió Bírósága az előzetes döntéshozatali eljárásai során megpróbálja úgy értelmezni az európai jogot, hogy harmonizálja a tagállamok közös gazdag alkotmányos hagyományait.

Koen Lenaerts örömét fejezte ki, amiért a román alkotmánybíróság előzetes döntéshozatal iránti kérelemmel fordul az Európai Unió Bíróságához minden olyan esetben, amikor az európai jog releváns a román alkotmány rendelkezéseinek végrehajtása szempontjából.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?