Ezt kell tennie, ha év végén lejár a járművezetői engedélye

A több mint 8 millió romániai járművezetői engedély öt százaléka, közel félmillió okmánynak jár le az érvényessége az elkövetkező időszakban – jelentette be az országos jogosítvány- és gépjármű-nyilvántartó hivatal (DRPCIV). A hatóság közölte azt is, melyek az új jogosítvány kibocsátásank lépései. 

Több mint 450 000 ilyen okmány 2022 decembere és 2023 februárja között jár le, ezért az intézmény arra kéri a járművezetőket, hogy a pultoknál kialakult torlódások elkerülése érdekében időben jelentkezzenek, hogy még a lejárat előtt kicserélhessék a járművezetői engedélyüket.

Fotó: Román Rendőrség

A DRPCIV közölte azt is, hogy milyen lépéseket kell követniük a járművezetőknek az okmánycsere során. Az első lépés az online időpontfoglalás a www.drpciv.ro weboldalon, majd a 89 lejes jogosítvány-kibocsátási díj befizetése a CEC, a BCR vagy a SelfPay állomáshálózaton keresztül, de fizetni online is lehetséges a ghișeul.ro vagy a drpciv.ro oldalon az online szolgáltatások – fizetések menüpontban.

Végül a polgároknak elő kell készíteniük a vezetői engedélyük cseréjéhez szükséges dokumentumokat. Ide tartozik az érvényes személyazonosító igazolvány eredeti példánya, az orvosi igazolás, annak a jogosítványnak az eredeti példánya, amelyre a cserét kérik, valamint a díj befizetésének igazolása. Ezeket a dokumentumokat a korábban igényelt időpontban be kell mutatni a pultnál. Megjegyzendő, hogy a vezetői engedély cseréje iránti kérelmet bármely vezetői engedély- és a gépjárműnyilvántartási szolgálatához be lehet nyújtani, függetlenül az igénylő lakóhelyétől.

A dokumentumok kiadásának menete valós időben nyomon követhető a www.drpciv.ro weboldalon, az online szolgáltatások – engedély kiadása/igazolás kiadása menüpontban.

A vezetői engedélyt a Román Posta futárszolgálatán keresztül kézbesítik az igénylő által megadott címre (a kézbesítési idő 5 és 15 nap közötti), de személyesen is fel lehet venni a nyilvántartó hivatalban. Az új engedély kiadásáig az igénylő 15 napig érvényes ideiglenes engedélyt kap.

A 15 napos időszak letelte után, ha az igénylőt nem találják a kérelemben megadott címen, a vezetői engedélyt személyesen kell átvenni attól a hivataltól, amelynek tevékenységi hatáskörébe az adott cím tartozik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?