INS: a lakosság 83 százalékát írták össze eddig a népszámláláson

A romániai lakosság 83 százalékát írták össze eddig a népszámláláson, amelynek a határidejét egy héttel meghosszabbították – közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS) elnöke.

Tudorel Andrei csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, a népszámlálással foglalkozó központi bizottság döntése értelmében július 17-e helyett július 24-én zárul a lekérdezéses szakasz, ugyanakkor ismét nyitottak összeírópontokat. Az elmúlt napokban – amióta újranyitották az összeírópontokat – a korábbinál sokkal több, átlagban mintegy 250 ezer személy adatait sikerült begyűjteni naponta – tette hozzá az elnök.

Fotó: Agerpres

Országos szinten a lakosság 83 százalékát írták össze eddig. Botoşani megyében már lezárult a népszámlálás, itt 100 százalékban összeírták a lakosságot, Vrancea megyében 99,9 százalék, Beszterce-Naszód megyében 97,2 százalék ez az arány. A leggyengébben Bukarest (55,4 százalék), Temes megye (65,8 százalék) és Ilfov megye (70,4 százalék) áll.

Kérdésre válaszolva az INS elnöke azt is elmondta, megvizsgálják annak lehetőségét, hogy az alacsony összeírási rátájú megyékben hosszabbítsák meg a népszámlálás határidejét.

Az adatszolgáltatást megtagadó személyek 1000 és 3000 lej közötti bírságot kockáztatnak.

Mint írtuk, Az Országos Statisztikai Intézet keddi döntésének értelmében egy héttel hosszabbítják meg a népszámlálás eredeti határidejét, így július 24-ig tart a személyes lekérdezési időszak.

A cenzus magyar kampányának szervezői felhívják a figyelmet, hogy „az elmúlt hetekben nagyon lassan haladt a népszámlálás személyes lekérdezésen alapuló szakasza, de eddig a lakosságnak minimális lehetősége volt arra, hogy segítse az összeírás folyamatát. Most azonban újra lehetőségünk van arra, hogy a »kezünkbe vegyük a sorsunkat«”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?