Európai jelentés: a hazai elmegyógyintézetekben elsősorban gyógyszeres kezelést alkalmaznak

Az Európa Tanács Kínzás és embertelen vagy megalázó büntetések vagy bánásmód megelőzésére alakult Európai Bizottsága (CPT) csütörtökön jelentést tett közzé Romániáról, amely a 2022. szeptemberi látogatás során tett megállapításait és a hatóságoknak tett ajánlásait tartalmazza. A küldöttség a pszichiátriai osztályokon fekvő betegekkel és a bentlakásos gondozóközpontokban élő személyekkel való bánásmódot vizsgálta.

Bukaresti és moldvai intézményekben vizsgálódtak, megállapították, hogy sürgős lépésekre van szükség, hogy az elmegyógyintézetekben a betegeknek megfelelő életkörülményeket és kezelést biztosítsanak. Elsősorban növelni kell az alkalmazottak számát. A szociális központokra vonatkozóan a az átlátható és átfogó jogi keretet sürgették, különösen azokra a helyzetekre vonatkozóan, amikor a bentlakók szabad mozgását korlátozzák.

A Bălăceanca, Botoșani, Obregia (Bukarest) és Socola (Iași) pszichiátriai kórházakat látogatták meg, ezek mindegyikében a betegek pozitívan nyilatkoztak a személyzetről, különösen az ápolószemélyzetről. Ugyanakkor az Obregia kivételével mindegyik kórházban beszámoltak állítólagos bántalmazásokról, különösen a botoșani-i pszichiátriai klinika férfi osztályán mondták a betegek, hogy a kisegítő személyzet veri, pofozza, lökdösi a betegeket, és kiabálnak velük. Javasolják, hogy a hatóságok fordítsanak nagyobb figyelmet a személyzet képzésére, de a kórtermek számát is növelni kellene, hogy elkerüljék a túlzsúfoltságot. A kórházakban eltérőek voltak a körülmények és a tisztaság, de mindegyik felújításra szorulna.

Illusztráció: Pexels
Megállapították, hogy a kórházakban elsősorban gyógyszeres kezelést alkalmaznak, ezért lépésekre van szükség, hogy a betegek hozzáférhessenek különböző más terápiás módszerekhez, például foglalkozásterápiához. Ezenkívül a betegekkel konzultálni kell egyéni kezelési terveik kidolgozásáról és végrehajtásáról.
Mind a négy felkeresett kórházban nagy volt
betöltetlen álláshelyek száma, a botoșani-i pszichiátriai kórházban például elérte a 20 százalékot.

Fel kell hagyni azzal, hogy a pszichiátriai kórházakban kezelt gyerekeket szíjakkal az ágyhoz rögzítik. Általánosságban elmondható, hogy a betegek soha nem vehetnek részt egy másik beteg lefogásában. A kórházi kezeléshez való hozzájárulásra vonatkozó biztosítékokat is meg kell erősíteni.
A küldöttség első alkalommal látogatta meg a Suceava megyei Costâna és Sasca Mică településeken működő neuropszichiátriai rehabilitációs központokat, a Neamț megyei Păstrăveni településen működő fogyatékkal élők rehabilitációs központját, valamint a Iasi megyei Mircești településen működő gondozási központot. A küldöttség nem talált bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a személyzet szándékosan bántalmazta volna a lakókat a felkeresett bentlakásos központokban. Ellenkezőleg, sok lakó pozitívan nyilatkozott a
z alkalmazottakról, ami különösen dicséretes, tekintve, hogy a személyzet kis létszáma miatt milyen kihívásokkal kell szembenézniük, állapítják meg a jelentésben. Az intézményekben a körülményeket megfelelőnek találták.
Bizottság tudomásul vette, hogy folyamatban van szociális intézményekre vonatkozó új törvény elfogadása.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?