Érdemes benyújtani igazolást, hogy az újraszámolásnál biztos emelkedjen a nyugdíj

Az új nyugdíjtörvény egyik érzékeny pontja, hogy a nyugdíjasok kell bizonyítsák, hogy a szolgálati idejük során túlóráztak, prémiumot, vagy plusz juttatásokat kaptak, ha azt szeretnék, hogy ezeket az összegeket figyelembe vegyék a nyugdíjuk újraszámításakor.

Érdemes igazolást benyújtsanak tehát arról, hogy a szolgálati idejük alatt prémiumot, túlórapénzt, vagy a hétvégi, illetve éjszakai munkavégzésért plusz pénzt kaptak. Ellenkező esetben ezeket nem veszik figyelembe a nyugdíj újraszámításakor.

Ez elsősorban azokra vonatkozik, akik 2001 előtt mentek nyugdíjba, de azoknak is figyelniük kell, hogy szerepelnek-e a plusz juttatások az aktacsomójukban, akik 2001 után vonultak vissza a munkaerőpiacról.

Illusztráció: Pexels

A 2021-ben kiadott munkaügyi minisztériumi rendelet szabályozza, hogy létrehoznak egy adatbázist, amely tartalmazza a 2001. április 1-je előtt szerzett havi bruttó és nettó kereseteket, amelyeket a nyugdíjjogosultság megállapításának vagy újraszámításának időpontjában az addig hatályos jogszabályok szerint nem vettek figyelembe. A rendelet értelmében az érintettek benyújthatnak dokumentumokat az illetékes területi nyugdíjhivatalhoz, amelyekkel a 2001. április 1-je előtti időszakokra vonatkozó havi bruttó vagy nettó jövedelmüket igazolják, hívja fel a figyelmet a Newsweek.

A rendeletben szerepel az igazolás formanyomtatványa is, ez szerint a dokumentumban fel kell tüntetni a ledolgozott túlórákat, a plusz juttatásokat, a prémiumokat és természetesen ezen felül a fizetést. Mindezt a munkáltatónak kell nyilvántartania, de az igazolást a nyugdíjasok kell megszerezzék a korábbi munkáltatójuktól, még akkor is, ha már eltelt 20 év, amióta nyugdíjba vonultak. Az igazolást a korábbi munkáltatótól kell kikérni, ha az már nem létezik, az állami levéltárban vagy az önkormányzatnál lehet érdeklődni. A Newsweek arra is felhívja a figyelmet, hogy ha szerencsés esetben a munkaadó még mindig tevékenykedik, nem biztos, hogy van nyilvántartása arról, hogy a jelenlegi nyugdíjas, mennyit dolgozott, milyen juttatásokat kapott a fizetésen felül például az 1980-as években. A nyugdíjasoknak szeptember 1-je után 6 hónapjuk marad arra, hogy ezt a bizonyítékot bemutassák.

Azok is érdemes figyeljenek, akik nemrég vonultak nyugdíjba, hogy a pluszjuttatásaik szerepelnek-e az aktájukban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?