Erdélyben 50-60 ezer fogyasztónak kell mintegy 2000 lejt visszakapnia az áramszolgáltatójától

Az elektromosáram-szolgáltatók egy része már újraszámolta és újraszámlázta a tavalyi átlagfogyasztáshoz igazított díjszabást. Az észak-munténiai, észak-erdélyi és dél-erdélyi fogyasztókat kiszolgáló Electrica Furnizare azonban ezt még nem lépte meg, áprilisra ígéri a korrekciót. Nagy-Bege Zoltán az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke a Maszol megkeresésére elmondta, becslései szerint Erdélyben 50-60 ezer háztartási fogyasztó kapja meg utólag a kompenzált díjszabást, így nekik háztartásonként mintegy 2000-2500 lejt kell visszakapniuk a szolgáltatótól.

A szabályozás úgy szól, hogy azoknak kell újraszámolni és újraszámlázni a tavaly április és december közötti fogyasztást, akiknek a 2021-es havi átlagfogyasztása meghaladta a 300 kilowattórát, emiatt 2022-ben nem részesültek kompenzált díjszabásba, ám tavaly sikerült a 300 kilowattórás határérték alá lehozniuk a havi átlagfogyasztásukat. Annak, aki lecsökkentette 300 kilowattóra alá az átlagfogyasztását, 0,80 lejes kilowattóránkénti árral újraszámolják a tavalyi számláit. Ez kilenc hónapra vonatkozik, mert az ársapka tavaly áprilistól lépett életbe. Annak, aki valami „csoda folytán” 300 felettiről 100 kilowattóra alá hozta tavaly az átlagfogyasztását, 0,68 lejjel számláznak újra. Azok esetében viszont nincs újraszámolás, akik már tavaly 0,80 lejes, tehát plafonált áron kapták az áramot, és közben 100 kilowattóra alá csökkentették az átlagfogyasztást. Vagyis a 0,80 lejes díjszabást nem számolják újra 0,68 lejjel, pontosított Nagy-Bege Zoltán.

Fotó: Agerpres

Több szolgáltató, például az Enel már befejezte a folyamatot, az árammal hatékonyan takarékoskodó ügyfeleik március elején egy számlaözönt kaptak. Kiküldtek nekik a tavalyi év mind a kilenc hónapjára egy-egy stornószámlát, és egyet, amely tartalmazza a korrekciót. Az érintett ügyfelek egy része meg is riadt, amikor egyszerre tíz számlát kézbesítettek neki, számolt be a hatóság alelnöke. Viszont az erdélyi háztartások nagy részében szolgáltató Electrica Furnizare ezt még nem lépte meg, áprilisra ígéri a korrekciós számlákat. Nagy-Bege Zoltán becslései szerint, Erdélyben mintegy 50-60 ezer ügyfél van, akinek újra kell számolni a tavalyi számláit az ársapkás díjszabásokkal. Számításai szerint 300 kilowattóra havi fogyasztás esetén, akik nem támogatott díjszabáson vásárolták az elektromos áramot, havi 500-600 lejt fizettek. Ha ezt most újraszámolják 0,80 lejes áron, az 240 lejt eredményez, tehát minden hónapra 250-300 lej közötti összeget kell visszakapniuk, ami kilenc hónappal számolva 2500 lej körüli visszatérítést eredményez. Természetesen az összeg függ attól, hogy egy háztartás milyen mértékben tudta tavaly lecsökkenteni a fogyasztását.

Ettől az évtől már nem a tavalyi átlagfogyasztás alapján sorolják a különböző kedvezményes árkategóriákba a fogyasztókat, hanem az aktuális energiafogyasztásuk alapján, ha pedig nem olvasták le a villanyóra állását, akkor az utolsó három hónap átlagát veszik alapul.

Nagy-Bege Zoltán kérdésünkre elmondta, a szolgáltatók egy része újrakezdte a számlázást, de van, melyek még mindig késnek. A csúszásra nincs logikus magyarázat, hiszen a legutolsó jogszabály- módosítás tavaly december végén jelent meg, a szolgáltatóknak lett volna azóta idejük átállítani a számlázó programjaikat az új rendszerre. A hatóság annyit tehet, hogy megbírságolja a késlekedő vállalatokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?