Előzetes letartóztatásba került a már lecsukott Vaslui megyei tanácselnök bűntársa is

A műszaki szakértő ellen csúszópénz elfogadása és befolyással üzérkedés miatt indult büntetőeljárás.

A gyanúsított ügyvédje, Liviu Bran vasárnap azt nyilatkozta, még át kell vizsgálniuk a dossziét, meglátása szerint azonban nincsenek bizonyítékok, amelyek igazolnák a vesztegetés elfogadását. Mint mondta, ügyfele szerződést kötött a feljelentést tevő céggel, hogy találjanak megoldást az utóbbi és a Vaslui megyei tanács közötti „konfliktusos helyzet" rendezésére. "Nem tudom, hogy lehet vesztegetést elfogadni szerződéssel, amelyre befizették az áfát az államnak” – fogalmazott.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szombati közleményéből kiderül, hogy a Vaslui megyei tanács 2019-ben egy európai uniós finanszírozású projekt keretében útfelújítási szerződést kötött egy céggel. 2021-ben, amikor a munkálatok 80 százalékban elkészültek, nézeteltérés adódott Dumitru Buzatu megyei tanácselnök és a cég képviselője között (utóbbi jelenleg tanú az ügyben) a hozzávetőlegesen 3 millió euró értékű számlák kifizetése és a Buzatunak „járó” csúszópénz összege kapcsán. Ekkor a megyei tanácselnök megbízott egy tervezéssel és műszaki tanácsadással foglalkozó vállalatot, hogy készítsen szakértői véleményt az elkészült munkálatokról. Ezt a vállalatot vezette a vasárnap előzetes letartóztatásba helyezett férfi.

A szakértői vélemény elkészítése után (amelyben a terepszemlén tapasztalt valóságnak nem megfelelő adatokat tüntettek fel), 2022. június 22-én, majd idén február 5. és 7. között a műszaki szakértő 714 ezer lejt kért az üzletembertől, hogy a saját maga készítette szakvéleménynek ellentmondó következtetéseket szövegezzen meg és nyújtson be megbízójának, a megyei tanácsnak. Ugyanakkor megígérte az üzletembernek, hogy a fizetség fejében közbenjár a megyei tanács illetékeseinél, hogy fizessék ki neki a munka elvégzése után benyújtott számlákat. A műszaki szakértő idén március 2-án és április 27-én átvette az összesen 714 ezer lejt. Ezután benyújtotta a munkálatokról készült műszaki dokumentációt a megyei tanácshoz, amelynek döntéshozói - köztük Dumitru Buzatu elnök - elfogadták és jóváhagyták azt.

Szombat este a törvényszék a Vaslui megyei tanácselnök előzetes letartóztatását is elrendelte.

Kapcsolódók

Kimaradt?