Elküldték a Hivatalos Közlönynek az iskolai ösztöndíjak megítélésének módszertanát

Elküldte az Oktatási Minisztérium a Hivatalos Közlönynek megjelentetésre az iskolai ösztöndíjak megítélésének keretmódszertanát. A minisztérium Facebook-oldalán tett közzé bejegyzést a főbb kritériumokról.

A szaktárca Facebook-oldalán kedden közzétett bejegyzés szerint a dokumentum előírja, hogy mindegyik osztályban a legjobb eredményeket elért tanulók 30 százaléka jogosult az érdemösztöndíjra; ha többen elérték a legalább 9,50-es tanulmányi átlagot, a kedvezményezettek köre bővíthető, hogy valamennyien részesüljenek a juttatásból.

Az ötödik osztályos tanulók az első két tanulmányi modulban elért jegyeik, a kilencedikesek a felvételijegyük alapján részesülhetnek érdemösztöndíjban.

Illusztráció | Fotó: Maszol

Érdemösztöndíjat kapnak továbbá az iskolai tantárgyversenyek megyei szakaszán első, második vagy harmadik díjat nyert tanulók, valamint a nemzetközi olimpiákra készülő szűkített keretek tagjai is.

Szociális ösztöndíjat az egyszülős családból származó diákok kapnak - beleértve azokat is, akiknek egyik szülőjük elhunyt -, a családtagonkénti átlagjövedelemtől függetlenül. 

Havi 300 lejes szociális ösztöndíjban részesülhetnek.

Ligia Deca oktatási miniszter múlt héten csütörtökön úgy fogalmazott, a kritériumrendszer legutóbbi változatának köszönhetően a különböző típusú ösztöndíjban részesülő gyerekek száma legalább 25-30 százalékkal növekedni fog,  az érdemösztöndíjat pedig kétszer annyian fogják megkapni. 

Ezzel ösztönzik a diákok közötti versenyt, a kiemelkedő teljesítményt, különösen, hogy az ösztöndíj értéke havi 200 lejről 450 lejre emelkedik, mondta a miniszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?