Ekkor kezdődhet az oltáskampány széles lakossági rétegeket érintő, harmadik fázisa

Az országos oltáskampány koordinátora keddi sajtótájékoztatóján beszélt az országba érkező oltóanyagok mennyiségéről, és kitért arra is, hogy mikorra várható az országos akció második és harmadik szakasza.

Szerdán 150 000 adag COVID-19 elleni vakcina érkezik Romániába, és január végére az országba érkező oltóanyagok mennyisége eléri a 600 000-et – közölte Valeriu Gheorghiţă. Emlékeztetett: 2020. december 26-án érkezett meg az országba az első, inkább csak szimbolikus, tízezer adagot tartalmazó szállítmány, ezt december 29-én 140 000 újabb vakcinaadag követte.

„Holnap, január 6-án jön a második valóban jelentős szállítmány, körülbelül 150 000 dózis” –közölte a katonaorvos. Tájékoztatása szerint a koronavírus elleni oltóanyagok heti rendszerességgel fognak az országba érkezni, január folyamán összesen körülbelül 600 000 adagra lehet számítani.

A kampány első szakaszában az egészségügyi személyzetet és a szociális ellátórendszerben dolgozókat oltják be. Ehhez 376 oltási központot készítettek elő, ebből 251 már működik. Gheorghiţă arról is beszélt, hogy az online feliratkozási platform jelenleg az egészségügyi és a szociális ellátórendszer dolgozóinak jelentkezését fogadja. Ők a jogi személyként beregisztráló munkaadójukon keresztül kérhetik a nyilvántartásba vételt.

Azok az egészségügyben vagy szociális ellátásban dolgozó személyek, akik olyan magánrendelőben dolgoznak, amelynek nincs elektronikus aláírása, a telefonközponton (call-center) keresztül kérhetik felvételüket a várólistára. A call-center személyzetét a védelmi minisztérium, illetve első szakaszban a különleges távközlési szolgálat (STS) biztosítja, és minden megyében üzemképes.Forrás: gov.ro

Második szakaszban az ápolási-, gondozási intézményekben, idősotthonokban élő ellátottakat, a krónikus betegségben szenvedőket és az időseket, valamint a kulcsfontosságú munkavállalókat immunizálják. Erre január 15-e után kerülhet sor a katonaorvos szerint. Ez 1884 szociális otthon körülbelül 40 000 lakóját jelenti (beoltásukat mozgóalakulatok fogják végezni, melyeknek megalakítása már elkezdődött, hogy legyen idő a kiképzésükre), körülbelül 4 millió idős és krónikus beteg személyt, valamint hozzávetőlegesen egy-másfél millió kulcsfontosságú munkavállalót.

Az oltáskampány harmadik szakaszában kerülhet sor a széles társadalom beoltására, ez Gheorghiţă megítélése szerint április elején várható. A katonaorvos kifejtette: egyelőre csak becslésekről lehet beszélni az oltás ütemét illetően, ugyanis ez több tényezőtől – az oltóanyagok érkezésének ritmusától, az oltási kapacitástól – függ.

Valeriu Gheorghiţă hangsúlyozta, hogy csak beoltásra alkalmas személyek kaphatják meg a vakcinát. Ez azt jelenti, hogy a beoltandó személynek nem lehetnek olyan egészségügyi panaszai, amelyek ellenjavallttá teszik az oltást, ugyanakkor az illetőnek akarnia is kell, hogy megkapja azt. Nem oltható be az a személy, aki valamilyen fertőzéses betegségen megy éppen keresztül, és az sem, aki kevesebb, mint egy hónapja fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal – mondta a szakember.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?