Együttműködött egy EP-képviselőjelölt a Securitatéval

A Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) pénteken bejelentette: kérni fogja a bíróságtól annak megállapítását, hogy az európai parlamenti képviselőjelöltek egyike együttműködött a kommunista titkosrendőrséggel.

Az intézmény eddig az 541 EP-jelölt közül 539-nek világította át a múltját. Egyik esetében megállapították, hogy a rendszerváltás előtt együttműködött a Securitatéval, ügye pedig a bíróságra kerül. Fotó: CNSAS Facebook oldala Ugyanakkor 223 jelölt számára kiállították az igazolást arról, hogy nem működtek együtt a kommunista titkosrendőrséggel, ami a választásokon való indulás egyik feltétele; az 1973. december 22. után született 315 jelölt esetében a törvény nem írja elő a múltjuk átvilágítását, idézi a közleményüket az Agerpres hírügynökség.

A CNSAS szerint a helyhatósági választásokon induló jelöltek közül négy együttműködött a Securitatéval, egy pedig alkalmazottja volt az erőszakszervezetnek. Ezt korábban mindegyikük esetében jogerős határozattal a bíróság is megerősítette.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?