CNSAS: Elena Ceauşescu függönykészítő tanoncból lett a „kémiai tudományok doktora”

Közzétette Elena Ceauşescu személynyilvántartó dokumentumát a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS). Az iratból kiderül, hogy a függönykészítő tanonc pályája meredeken ívelt felfelé, végül a kémiai tudományok doktoraként, külföldi egyetemek tiszteletbeli tagjaként jegyezték be az okmányba.

A CNSAS csütörtökön tette közzé a Facebook oldalán Elena Ceauşescu személyes okmányát, miután egy nappal korábban nyilvánosságra hozták a Nicolae Ceauşescuét. A dokumentum az egykori diktátor feleségének életrajzához tartozik, és a Román Kommunista Párt archívumában rögzítették.
Míg Nicolae Ceaușescu okmányát a 0000001-es számmal jegyezték be, ami azt jelenti, hogy ez volt az első ilyen dokumentum, amelyet a Román Kommunista Párt tagjának kiállítottak, addig Elena Ceaușescu személyi könyvében csakis a 0000002-es szám szerepelhetett. Vagyis a Román Szocialista Köztársaság első két legjelentősebb kommunistájaként tartották őket számon. „Minden sikeres férfi mögött egy erős nő áll. A 0000001 mögött ott állt a 0000002. És mögöttük... egy ország" – írják a CNSAS képviselői a közösségi oldalon.Fotó: CNSAS Facebook oldalaA 0000002-es számú dokumentumban az szerepel, hogy Elena Ceauşescu függönykészítő tanonc, majd textilipari munkás, pártaktivista, politechnikus, mérnök, kutatóintézet igazgatója, első miniszterelnök-helyettes. Három gyermek édesanyja. Plusz a kémia tudományok doktora, a Buenos Aires-i, Bahia Blanca-i, Fülöp-szigeteki, Yucatán-i és teheráni egyetemek díszdoktora, a Nemzetközi Ipari Kémiai Társaság, a washingtoni Amerikai Kémikusok Intézetének, a Polimer Tudományok Iskolájának, valamint Costa Rica, Ecuador, Mexikó, Ghána és Illinois egyetemeinek tiszteletbeli tagja, a Román Szocialista Köztársaság Akadémiájának tagja, az Athéni Akadémia levelező tagja, a New York-i Tudományos Akadémia aktív tagja, a Román Szocialista Köztársaság Csillagrendjének és számos más kitüntetésnek a birtokosa, a Román Kommunista Párt Központi Bizottságának és a Román Kommunista Párt Központi Bizottsága Politikai Végrehajtó Bizottságának tagja, a Nagy Nemzetgyűlés tagja.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁTKapcsolódók

Kimaradt?