Egymilliárd eurónál is többe kerülhet az Aradot az észak-erdélyi sztrádával összekötő gyorsforgalmi út

Jelentős lépések történtek a Nagyváradot és Aradot összekötő gyorsforgalmi út ügyében. Nyertest hirdettek az északi-erdélyi autópályacsonk és Nagyvárad közötti szakaszának tervezésére és építésére, valamint egy másik tenderen a Váradot Araddal összekötő út többéves megvalósíthatósági tanulmányának frissítésére és a műszaki tervek elkészítésére.

Mintegy 545 millió lejből (vagyis körülbelül 114 millió euróból) az osztrák Strabag cég tervezheti és építheti meg a Nagyváradot az észak-erdélyi autópályával összekötő 19 kilométeres gyorsforgalmi utat. A tender eredményét az Országos Autópálya- és Közútkezelő Társaság közölte.

Megfellebbezték a határozatot

A Strabag egyébként már másodszor nyerte meg ugyanezt a kiírást, miután 2020-ban is nyertesnek hirdették ki, a vetélytársai azonban megfellebbezték a határozatot, sőt bíróságra is vitték az ügyet, az ítélőszék pedig úgy döntött, meg kell ismételni az eljárást.

A közútkezelő közlése szerint az országban többfelé is jelentős munkálatokat elvégző osztrák nagyvállalat 545,9 millió lejes ajánlatával nyerte meg a tendert. Ha a fellebbezési időszak lejár és eljutnak a szerződéskötésig, a cégnek 30 hónap áll a rendelkezésére megtervezni és elvégezni a munkát. Ebből hat hónapig készülhetnek a tervek, további 24 hónap pedig az építkezésre szánt idő.

A leendő gyorsforgalmi út a váradi körgyűrű és a Szentandrási út kereszteződésénél kezdődik egy, a vasúti sínek fölötti átjáró építésével. A Sebes-Körös folyón is építeniük kell egy hidat, továbbá egy méretes felüljárót a Várad és Bors közötti nemzetközi főút fölött. A gyorsforgalmi út Bihar településtől nyugatra, a Bors II. határállomástól 2,6 kilométerre csatlakozik be az észak-erdélyi autópályába, amelyből Bihar megyében mindössze öt kilométeres szakasz készült el az országhatár és Bihar, illetve az ezzel szomszédos Kügypuszta település között.

A tendert előkészítő feladatkiíró füzetben szereplő adatok szerint a leendő expressz út szélessége 23,5 méter, ez forgalmi irányonként négy sávot jelent.

Tervezhetik a Várad–Arad közötti szakaszt is

A Bihar megyei tanács pénteken közölte, hogy nyertest hirdettek abban a versenykiírásban is, amelyet a Nagyvárad és Arad közötti gyorsforgalmi út tervezésére, illetve az évekkel ezelőtt elkészített megvalósíthatósági tanulmány frissítésére írtak ki korábban. A tenderen 39,8 millió lejes ajánlatával a Consitrans Kft. bizonyult a legjobbnak.

A tervek szerint a két szomszédos megyeszékhely közötti expressz út több szakaszból áll: 14,6 kilométer menetirányonkénti három sávval és 43,5 kilométeren menetirányonkénti két sáv autópálya besorolással, és további 76,4 kilométer kétszer két sávval gyorsforgalmi kategóriában. A beruházás jelenlegi becsült értéke egymilliárd euró.

A tervező cégnek tíz hónap áll rendelkezésére frissíteni a már meglévő megvalósíthatósági tanulmányt, és további tíz hónap a műszaki tervek elkészítésére.

(Címlapképi illusztráció: Bihar Megyei Tanács)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?