banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Egyelőre nincsenek veszélyben a gyümölcsfák

A fagy csak akkor veszélyezteti a gyümölcsfákat, ha a hideghullám hosszabb ideig tart, a hőmérsékleti értékek több napig a mínusz 5-8 fok közötti tartományban maradnak, nyugtatnak a szakértők.

Erre jelenleg kevés az esély, az Országos Meteorológiai Intézet által bejelentett hőmérsékleti csökkenések csak a hegyvidékeket érintik, ahol nincs sok gyümölcsös, jelentette a Rador hírügynökség.

Jelenleg Erdély keleti részén késleltetett a tavasz, vagyis a Maros megyei északi részén, valamint Brassó, Kovászna és Hargita megyékben. A késleltetett tavasz előnyös, hiszen a Kárpátokon kívül már virágba borultak a gyümölcsfák, és nagyobb a veszélyezettségük, ha mégis bekövetkezik egy fagy-hullám.Illusztráció: PexelsA Maros megye legnagyobb részén jó a helyzet, normális tavaszi értékekkel. Kivételt képeznek a megye északkeleti hegyvidéki területei, mint Brassó, Hargita és Kovászna megyék. A hidegebb hullámok előfordulhatnak késő tavasszal is, de a mezőgazdaság szempontjából azok időtartama afontos. Ahogyan most áll a helyzet, nincsenek jelek hosszú ideig tartó hideg időjárásra, mondta Roxana Bojariu, a meteorológiai intézet munkatársa.

Több napos, tartós lehűlés okozhat kárt a gyümölcsfákban, ha a hőmérséklet mínusz 7-8 fokra esik vissza, erre vonatkozóan jelenleg nincsenek erőjelzések, mondta a hírügynökségnek a Maros Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Silvia Jude.

„Elég víz van a talajban. A jelenlegi meteorológiai tájékoztatások szerint nem várhatóak tartós mínusz hőmérsékletek, amelyek veszélyeztetnék a növényzetet” – jegyezte meg Silvia Jude.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?