Egy évtized alatt megötszöröződtek Románia védelmi kiadásai

2013-ban még csak 5,6 milliárd lejt költöttünk a hadseregre, idén már 25,9 milliárdot.

Jövőre Románia a  bruttó hazai termékének (GDP) 2,5 százalékát fogja katonai kiadásokra fordítani, jelentette be a napokban Klaus Iohannis. A 2023-ra prognosztizált GDP-vel számolva ez 28,5 milliárd lejt, mintegy 5,7 milliárd eurót jelent.Egyre többet költ Románia a hadseregére | Fotó: Facebook/NApN

Mostanáig a 2022-es, 25,9 milliárd lejes védelmi költségvetés jelenti az abszolút rekordot.  Egy évtized alatt az ország katonai kiadásai nagyon megugrottak. 2013-ban még csak 5,6 milliárd lejt költöttünk ilyen célra, 2018-ban azonban már a négyszeresét, 22,5 milliárdot.

Azóta ingadozik a védelmi kiadások értéke: 2019-ben 18,1 milliárd lejre csökkent, rá egy évre 23,7 milliárdra nőtt, utána azonban ismét visszaesés jött, 1 milliárd lej értékben.

Az Ukrajna elleni orosz invázió hatására egy sor európai ország jelentette be, Romániához hasonlóan, hogy növeli katonai kiadásait. A messze legnagyobb jelentőségű Németország döntése, hogy GDP-arányosan 2 százalék fölé emeli a hadseregre fordított összeget. Ennek a súlyát az adja, hogy a német GDP hatalmas, 3 700 milliárd euró körül van, többszöröse az orosznak. Olaf Scholz kancellár azt is bejelentette, hogy az éves védelmi költségvetésen felül a kormány 100 milliárd eurót szabadít fel a hadsereg felszereltségének javítására.

Korábban folyamatos konfliktust jelentett az USA és Németország viszonyában, hogy utóbbi csak a bruttó hazai termék 1,5 százalékát volt hajlandó katonai kiadásokra fordítani, annak ellenére, hogy a NATO alapokmánya 2 százalékot ír elő valamennyi tagország számára.

Kapcsolódók

Kimaradt?