Drámai a lakosság helyzete, állítja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnöke

Romániában több mint 200 000 rákos beteget tartanak nyilván, köztük 2700 kisgyerek, ez drámai a lakosság egészségügyi állapota szempontjából, jelentette ki Valeria Herdea.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke szerint összesen 207.722 daganatos beteget kezelnek az országban.Illusztráció: Pexels A betegszabadságok kifizetésével kapcsolatban a CNAS elnöke azt mondta, az elmaradt összegeket részletekben fogják kifizetni, „mert másképp nem lehet", idézi a hétfői nyilatkozatot az Agerpres hírügynökség. „A pénzügyminisztériummal való megállapodás alapján az év végéig havonta törlesztünk majd egy bizonyos százalékot" – szögezte le.

Herdea szerint a családorvosi rendelők ellenőrzése a végéhez közeledik, és „1 százalék alatti" a visszaélések aránya. A háziorvosokat szúrópróbaszerűen ellenőrizték.

A CNAS elnöke arról is tájékoztatott, hogy március 1-től tájékoztató kampányt indítanak a betegek körében, „hogy mindenki megértse: a biztosítotti jogviszony jogokkal és kötelezettségekkel is jár".
„Az egészségügyi szolgáltatáshoz való jog azt is jelenti, hogy kötelessége felkeresni időközönként a háziorvosát, hogy segíthessen neki. Ezt minden civilizált országban így teszik, és úgy vélem, hogy a nyugat-európai modellt kellene átvenni nálunk is" – mondta a CNAS elnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?