banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Dacian Cioloș szerint „sötét hazugság”, hogy támogatja a férfiak szülését

Bocsánatot kellene kérniük az anyjuktól, feleségüktől és a lányuktól azoknak, akik elutasítják a nők és a férfiak egyenjogúságát. Így reagált szombati Facebook-bejegyzésében Dacian Cioloș, az USR-PLUS társelnöke azokra a vádakra, miszerint egyetért azzal, hogy a férfiak is teherbe eshessenek.

A román EP-képviselő elleni támadások előzménye az volt, hogy az Európai Parlament csütörtökök nagy szavazattöbbséggel elfogadta a szexuális és reproduktív jogokról szóló jelentést. Ez többek között leszögezi, hogy az uniós tagállamokban biztosítani kell a terhességmegszakítást, a kérésre történő abortusz legyen jogszerű a terhesség korai szakaszában, ha pedig a terhes nő egészsége vagy élete veszélyben van, akkor azon túl is.

Az EP azt is sürgeti, hogy a kormányok valamennyi általános és középiskolás számára biztosítsák a szexuális és reprodukciós egészséggel és jogokkal kapcsolatos oktatáshoz való hozzáférést, illetve töröljék el a tisztasági termékek adóját, ami negatív hatással van a nemi egyenlőségre. A jelentés ugyanakkor emlékeztet: bizonyos körülmények között a transznemű férfiak is teherbe eshetnek, és az ilyen esetekben részesülniük kell a terhességgel és szüléssel kapcsolatos gondozásra vonatkozó intézkedésekben.

Ez utóbbi passzus verte ki a biztosítékot hazai politikai körökben és a sajtó egy részében. A Krónika napilap például azzal a címmel jelentett meg cikket, hogy Cioloș is megszavazta: a férfiak is szülhetnek. A jelentés támogatásáért támadta a volt miniszterelnököt, aki a Renew Europe EP-frakció vezetője is, George Simion, a szélsőséges AUR társelnöke, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) több politikusa, sőt Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke is. Az Európai Néppárt frakciójának padsoraiban ülő PNL-s és RMDSZ-es képviselők elutasították a jelentést, Vincze Loránt ki is fejtette a Maszolnak, hogy miért.

Dacian Cioloș Facebookon közölt reakciójában gyalázatos hazugságnak nevezte azt a vádat, hogy egy olyan határozatot szavazott meg az EP-ben, amelyik rögzíti a férfiaknak azt a jogát, hogy teherbe essenek és szüljenek. „Aki el akarja hinni ezt a képtelenséget, megteheti, de a társadalomra veszélyesek azok a politikusok, akik ilyen hazugságokból élnek” – állapította meg a volt kormányfő.

Mint írta, a szélsőséges politikusok részéről érkező támadások nem lepték meg, de érthetetlen számára, hogyan képesek a PNL-s kollégái „ennyire sötét hazugságokat” terjeszteni róla. Cioloș leszögezte, hogy az USR-PLUS álláspontja szerint a polgárokat a szexuális orientációjuktól, hitüktől és pártállásuktól függetlenül azonos jogok illetnek meg. Ez az álláspont közlése szerint a keresztény tanokon alapszik.

„Számomra kereszténynek lenni azt jelenti, hogy szeretem a felebarátomat és segítem őt úgy élni az életét, ahogy jónak látja, ha ezzel nem árt a környezetének” – írta Cioloș, aki szerint az őt támadó politikusok „büntető, elítélő és kizáró” kereszténységben hisznek. Hozzátette, jómaga küldetésnek tekinti a nők jogainak védelmét, és képmutatónak tartja azokat a romániai politikusokat, akik évente egyszer vesznek virágot a nőknek, s ezzel pózolnak március 8-án.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Ezek a politikusok elájulnak, ha menstruációs ciklusról, lányanyaságról vagy szexuális nevelésről hallanak. (…) Azt állítják, hogy megvédik a gyermekeket az iskolai szexuális nevelés perverzióiról, miközben voltaképpen nők újabb nemzedékeit ítélnek megaláztatásra és behódolásra. (…)Bocsánatot kellene kérniük otthon az anyjuktól, feleségüktől és a lányuktól, amiért piszkos játszmákra használják fel őket” – olvasható Cioloș bejegyzésében.

(Címlapfotó: az EP-képviselő Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?