Csütörtökön keresik tovább a Máramarosi-havasokban elhunyt ukrán állampolgár holttestét

Csütörtökön folytatják a Máramarosi-havasokban elhunyt ukrán állampolgár holttestének keresését, szerdán ugyanis a kedvezőtlen, ködös időjárás miatt felfüggesztették az akciót, közölte a Máramaros megyei prefektúra a News.ro szerint.

Mint írtuk, a Máramarosi-havasokban, a román-ukrán határ mentén található Pop Iván-csúcs térségében, több mint 1900 méteres magasságban rekedt több ukrajnai férfi, akik Romániába próbáltak átjutni Ukrajna területéről. A prefektúra közleménye szerint a romániai hatóságok összesen három személyt mentettek meg, további hatot pedig az ukrán hatóságok.Fotó: Agerpres

A hegységben rekedt férfiak csoportját keddről szerdára virradó éjszaka érte el két ukrán mentő, akik a román hatóságok segítségét kérték. A Máramarosi-avasokban a hótakaró helyenként eléri az egy métert, és az időjárás nagyon gyorsan változik.

Az orosz–ukrán háború miatt az utóbbi egy hónapban több tucat ukrajnai férfi a zöld határon szökött át Romániába Máramaros megye területén, a legtöbben a Tiszán keltek át Máramarosszigetnél, vagy a város vonzáskörzetében lévő falvaknál. A hadra fogható férfiakat hivatalosan nem engedik ki az ukrán határőrök a határátkelőhelyeken, ezért sokan szöknek át illegálisan, hogy elkerüljék a mozgósítást, Romániában pedig menedékjogot kérnek.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint egyébként az utóbbi 24 órában kilenc ukrán állampolgár kért menedékjogot Romániától, a február 24. óta tartó orosz offenzíva kezdetétől pedig 4335-en fordultak menedékkérelemmel a román hatóságokhoz. A bevándorlási hivatal menekültszállásainak telítettsége jelenleg 72,8 százalékos.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?