banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

FRISSÍTVE – Csütörtökön jelentik be, hogy milyen intézkedéseket hoznak a fogyasztók és a gazdaság védelmében

FRISSÍTVE: A kormány közel áll ahhoz, hogy véglegesítse a lakosságot és a gazdaságot az energiaárak emelkedésével előállt válságtól védelmező intézkedéseket – jelentette be Nicolae Ciucă miniszterelnök.

Nicolae Ciucă miniszterelnök | Fotó: gov.roEzeket az intézkedéseket csütörtökön, az energiaügyi tárcaközi bizottság újabb ülése után hozzák majd nyilvánosságra – tette hozzá a miniszterelnök a szerdai kormányülés elején.

Ciucă szerint a javasolt intézkedéseket külön-külön elemezték az energiaügyi, a pénzügyi, a környezetvédelmi, a munkaügyi, a vállalkozásokért és turizmusért felelős minisztériumban, és emellett megbeszélések zajlottak a tárcaközi bizottságban, illetve a koalícióban is. „Ezek ismét egy sor olyan mechanizmust biztosítanak, amelyek hosszabb időn keresztül biztosítják a lakosság és a gazdaság védelmét” – mondta a kormányfő.

Nicolae Ciucă arra kérte a munkaügyi és az energiaügyi minisztert, hogy számoljanak be az energiaszolgáltatóknak és vállalkozásoknak járó kompenzációk kifizetésének jelenlegi stádiumáról. A miniszterelnök fontosnak nevezte, hogy a kormány teljesítse a vállalt kötelezettségeit. Arra utalt, hogy az energiaszámlák csökkentését célzó jogszabály értelmében az állam kifizeti a szolgáltatóknak az árkorlátozások okozta veszteségeiket.

Marius Budăi munkaügyi miniszter elmondta, hogy a kifizetések már hétfőn elkezdődtek, kedden például 18 millió lejt folyósítottak a szolgáltatóknak. Közlése szerint a minisztérium folyamatosan tartja a kapcsolatot az állami kompenzációra jogosult vállalatokkal; a kifizetések a kérések leadásának ütemében történnek, az adataik ellenőrzése után a szolgáltatók azonnal megkapják a pénzüket. „Nem várjuk meg a törvényben előírt 30 napot, mert szeretnénk mielőbb lezárni ezt a folyamatot” – mondta a tárcavezető.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter elmondta, hogy az általa vezetett tárcánál hetente történnek a kifizetések, a múlt héten 5 millió lej jutott el a kedvezményezettekhez. Hangsúlyozta, hogy a kis- és középvállalkozások esetében az uniós szabályoknak megfelelően ellenőrizni kell azt is, hogy részesültek-e de minimis támogatásban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan a miniszterelnök elmondta: Romániában jelenleg csökkenőben van a világjárvány ötödik hulláma, és figyelembe véve a helyzet javulását, illetve azt, hogy a veszélyhelyzetet legutóbb meghosszabbító kormányhatározat március elején hatályát veszti, a kormány a rögtön elkövetkező időszakban kidolgozza és előáll a megfelelő intézkedésekkel.

Ciucă megjegyezte, hogy „a lakosság részéről nagyok az elvárások”, és remélhetőleg az elkövetkező időszakban folytatódik az esetek csökkenő tendenciája.

Kedden valamivel több mint 14 ezer új fertőzött volt. Az intenzív osztályokon még mindig ezernél több pácienst kezelnek, de az egészségügyi miniszter szerint van remény arra, hogy a csökkenő tendencia a továbbiakban is kitart - szögezte még le a kormányfő.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?