Cseke Attila: 1,7 milliárd euró támogatást kértek az önkormányzatok a fejlesztési minisztériumtól

A helyreállítási alapból (PNRR) támogatott önkormányzati alapra pályáztak második alkalommal az önkormányzatok. A fejlesztési minisztérium csütörtök este zárta a pályázást, összesen 2083 finanszírozási kérés érkezett 1,7 milliárd euró értékben – nyilatkozta Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter.

Közmunkálatokat végezhetnek a pénzből | Illusztráció: AgerpresA fejlesztési szaktárca összesen 2,73 millió euróval támogatja a települések fejlődését és egy zöldebb, környezetbarát infrastruktúra kialakítását. A második pályázási szakaszban összesen 859 millió euró állt az önkormányzatok rendelkezésére, az összeg teljes mértékben elfogyott – mutatott rá a szaktárcavezető.

„A célunk az, hogy minden rendelkezésre álló uniós erőforrást a helyi települések fejlődésére fordítsunk. Ezért egy egyszerű, átlátható pályázási mechanizmust hoztunk létre, amely segítségével minél több önkormányzat hozzáfér a támogatáshoz. Az eredeti költségkeretet meghaladja a kérések összege, ezért bízom abban, hogy egyetlen eurót sem kell elköltetlenül visszaküldeni Brüsszelbe” – nyilatkozta Cseke Attila.

A legtöbb kérés a vidéki községházak és művelődési házak felújítására érkezett, továbbá biciklisávok kialakítására és orvosoknak, tanügyben dolgozó fiataloknak szánt környezetbarát és energiatakarékos lakások építésére, de az önkormányzatok elektromos közszállítási járművekre és töltőállomásokra is pályáztak.

A leadott kérések teljes listája megtekinthető a minisztérium honlapján.

Kapcsolódók

Kimaradt?