Családi advent Szilágysomlyón – két beteg kezelésére gyűjtöttek adományt

Két év kihagyás után a szilágysomlyói magyar közösség ismét megtartotta a hétvégén a Magura-hegy lábainál lévő kisvárosban az Együtt lenni jó mottóval a már hagyománnyá vált Családi Adventet. A rendezvénynek ezúttal karitatív jellege is volt, a szervezők adományt gyűjtöttek két személy orvosi kezelésére. Az ünnepségen részt vett Seres Dénes Szilágy megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő és Szilágyi Róbert István, a megyei tanács alelnöke.

A képre kattintva galéria nyílik | A szerző felvételei„Advent a várakozás ideje, és a szilágysomlyói RMDSZ úgy gondolta, hogy a magyar közösség idén is együtt ünnepeljen, mert együtt lenni jó” – olvasható rendezvény plakátján. Ezt a gondolatot fejtették ki a szervezők a megnyitón: „Együtt, közös programot kialakítani egyházaknak, civil szervezeteknek és iskolának, együtt élni meg az adventi várakozás varázslatos hangulatát önökkel, a közönséggel. Együtt lenni jó, a csodára várni együtt még jobb!”

Papp Zsolt helyi RMDSZ elnök üdvözlő beszédében elmondta: a terembe lépve úgy gondolta, nemcsak a filmekben és a mesékben, hanem Szilágysomlyón is megtörténhet a karácsonyi csoda, és a díszlet, valamint a fellépők előadásai elhozzák az ünnep üzenetét, és meggyújtják a karácsonyi lángot a lelkekben. „A karácsony üzenete nem más, mint a hit, szeretet, béke, és a legfontosabb a család. Mi is itt, Szilágysomlyón egy nagy család vagyunk, és remélem, most, ünnepek alkalmából félre tudjuk tenni visszájainkat, ellentéteinket, és együtt, közösen kiállunk egy nemes célért. Magyar közösségünk már oly sokszor bizonyított: összefogtunk a nagybeteg Noelért és Laráért, most viszont két helyi testvérünk gyógyulásának érdekében kell összetartsunk és segítsünk” – mondta az elnök.

A teltházas kultúrotthonban fellépett a Bianca–Richie–Dávid trió akusztikus műsorral, citeraelőadással a Báthory István Alapítvány Szederinda együttesének két korcsoportja, s ők karácsonyi énekekkel vezették be az ünnep hangulatába a közönséget Fekete István irányításával. Ezt követően a Báthory István Általános Iskola 4. osztályos tanulói hangcsengők kíséretében ünnepi dalokat adtak elő Márton Gabriella felkészítésével.

A Báthory István Általános Iskola tanulói évek óta néptáncolnak, négy korcsoportban zajlik a néptáncoktatás, a délután folyamán ők is felléptek Rózsa Róbert irányítása alatt. Az adventi előadásra a Báthory István Általános Iskola 5–8. osztályos diákjai énekekkel készültek, Fekete István karvezető felkészítésével. A Baptista Gyülekezet is szolgált, őket Máté Zoltán és kislánya, Emma képviselte, majd a szilágysomlyói Római Katolikus Egyházközség ifjúsági csoportja lépett fel Krisztián Gudor Zsuzsa felkészítésével, végezetül a Református Egyház Bánfi László énekkara zárta az ünnepi műsort, Papp Ilona kántor irányításával.

Az előadásokat követően jótékonysági vásárt tartottak a kultúrotthon udvarán. A helyi RMDSZ, az RMDSZ Nőszervezete, a Báthory Alapítvány Játékkuckója, a Báthory István Általános Iskola és az EMKE képviselői azért szorgoskodtak egy hónapja, hogy minél több vásárfia készüljön és kerüljön az adventi vásár asztalaira. Nem a vásári hangulatért, hiszen az adventnek nem ez a lényege, hanem azért a nemes célért, amelyet ez alkalommal a középpontba állítottak: Nyegran Krisztina orvosi költségeinek a támogatásáért. Ezt szolgálta minden vásárfia ára és ezt szolgálták a kijáratoknál elhelyezett perselyek is, amelyekbe lehetőség szerint lehetett adományozni.

Papp Zsolt elnök elmondta, mivel Krisztina kezelésére már összegyűlt a pénz, viszont még szükség lesz kezelésekre, a 19 éves fiatal lány édesanyja az adventi vásár bevételének nagyobb részét felajánlotta B. E. kórházi költségének támogatására, „mert együtt lenni jó, de jónak lenni, még jobb”. Az elnök továbbá megköszönte a magánszemélyeknek, az iskola, a civil szervezetnek, egyházak és vállalkozók támogatását.

Kapcsolódók

Kimaradt?