Családbarát Márton-napi ünnepséget tartottak a Bethlen Gábor Kollégiumban

Pénteken délután a torockói Duna-Ház és a nagyenyedi alma mater nagyszabású interaktív műsorral és látványos lámpás felvonulással ünnepelte a jeles napot. A Mesepadlás sorozat keretében megszervezett eseményre, a Duna-Ház kihelyezett családi programjába a gyerekek mellett a szülők és nagyszülők is bekapcsolódtak, így mintegy háromszázra nőtt a résztvevők száma.

A hangulatos délutánon az óvodások és kisiskolások számára külön-külön interaktív zenés és táncos műsorokat, valamint kézműves foglalkozásokat kínáltak a kollégium Apafi termében. Mindenki talált kedvére valót: Márton-napi gyermekjátékok, mondókák, ének- és tánctanítás, hangszerbemutató, koncert és csoportokra bontott kreatív kézműves foglalkozások szórakoztatták a résztvevőket.  

A szerző felvételei

A tevékenységeken ott voltak a szülők is, akik szívesen bekapcsolódtak mindenbe, még egy 64 éves nagymama is vígan ropta a táncot. A zenés-táncos foglalkozásokon a résztvevők játékos, szórakoztató formában ismerkedhettek meg a Márton-napi népszokásokkal és a jeles naphoz kapcsolódó történelmi, néprajzi érdekességekkel. Vidám ügyességi és dramatikus játékokkal, Márton-napi mondókákkal elevenítették fel a legendás Szent Márton életének fontosabb jeleneteit. A kreatív kézműves tevékenységek közül természetesen nem hiányozhatott a lámpáskészítés sem.

 Az ünnepség „hangulatfelelősei” Tóth-Bóna Boglárka és Tóth Bence Petőfi-programos ösztöndíjasok, a magyarlapádi Csegely népi zenekar, valamint a Bethlen Gábor Kollégium lelkes pedagógusai voltak (felelősök Szakács Mária óvónő és Mester Ágnes tanítónő).

18 órakor kezdődött a látványos szabadtéri lámpás felvonulás, amikor a kollégium udvaráról a résztvevők énekelve vonulnak fel a tornakertbe.

A Bethlen-kollégiumban régóta tartanak Márton napjához köthető foglalkozásokat, az első nagyszabású, a Duna-Ház által finanszírozott és ezzel karöltve megszervezett Márton-napi vigadalmat 2019-ben szervezték meg. Az eseményen jelen volt Zudor Imola, a Duna-Ház programszervezője is, akit lenyűgözött a meghitt hangulatú, jól megtervezett, vidám esemény és így nyilatkozott a Maszolnak: „Semmivel össze nem téveszthető érzés számomra megélni azt a közösségi élményt, lelkesedést, ami a Márton-napi ünnepséget jellemezte. Ez az összetartozás-élmény működteti a leghitelesebben a Duna-Házat is, ez tölti meg tartalommal és lélekkel a programjainkat”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?