banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Csaknem 120 új koronavírus fertőzöttet azonosítottak Hargita megyében

Meghaladta a tízezret a koronavírus-járvány kitörése óta regisztrált fertőzöttek száma Hargita megyében. Az ezer lakosra számított járványügyi ráta megközelítette a 3 ezreléket., Csíkszereda és Székelyudvarhely sötétvörös zónába került.

Az elmúlt 24 órában 119 új koronavírusos esetet regisztráltak Hargita megyében, a gyógyultak száma pedig 57 volt – közölte szerdán a megyei prefektusi hivatal. Ezzel a járvány kitörése óta összesen 10 065-en kapták el a vízust. Közülük  566-an elhunytak, 8448-an pedig szerencsésen átestek a fertőzésen.

A megye kórházaiban, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Maroshévízen és Gyergyószentmiklóson összesen 313 személyt kezelnek, illetve tartanak megfigyelés alatt koronavírus miatt. Házi elkülönítésben 778-an, míg karanténban 629-en tartózkodnak.

Az elvégzett tesztek száma 749 volt az elmúlt napban, ebből 140 PCR-teszt, 609 pedig gyorsteszt volt. Az ezer lakosra számított fertőzöttségi ráta 2,94 ezrelék.

Sötétvörös forgatókönyv Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen

A Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság szerdai rendelete értelmében Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen október 26-ig a sötétvörös forgatókönyv (4 és 6 ezrelék közötti fertőzöttségi mutatójú településekre vonatkozik) lép érvénybe. Ennek következtében többek között részleges kijárási tilalom lép életbe. Ennek értelmében pénteken, szombaton és vasárnap este 8 és hajnali 5 óra között tilos elhagyni a lakást. Kivételt képeznek az alábbi esetek:

  • a 12 éven felüli, Covid-igazolvánnyal rendelkező személyek
  • munkavégzés miatt (otthon és munkahely/munkahelyek között) munkaadói igazolás, munkahelyi igazolvány vagy saját felelősségre írt nyilatkozat kíséretében
  • orvosi vizsgálatra, vagy gyógyszerek beszerzése céljából,
  • ha az adott személy utazás miatt hagyta el otthonát a fent említett időintervallumban (jeggyel, foglalással bizonyítani kell),
  • indokolt esetben: gyermek kísérete, ellátása, idősek, betegek, fogyatékkal élők ellátása miatt, családtag halála miatt,

A saját felelősségre írt nyilatkozatot előre kell megírni, tartalmaznia kell a nevet, születési dátumot, a lakcímet, a munkavégzés helyét, a lakhely elhagyásának okát, a kitöltés dátumát és az aláírást.

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?