Ciucă: az orosz energiafüggőség megszüntetése technológiai fejlődéshez vezethet

Nicolae Ciucă miniszterelnök szerint az orosz szénhidrogénforrásoktól való elszakadás stratégiai szempontból az euroatlanti szinten már megtervezett energetikai átállás irányba mutat.

A Fekete-tengeri és Balkáni Biztonsági Fórumon tartott csütörtöki beszédében a kormányfő elmondta, hogy az orosz energiafüggőség megszüntetése rövid és középtávon a források diverzifikációjához, technológiai fejlődéshez, valamint gazdasági és beruházási átrendeződéshez vezet számos területen. „Az energetikai átállás a jelenlegi helyzetben az egyik legfontosabb stratégiai változás” – jelentette ki.

Nicolae Ciucă elmondta, hogy Románia a gázhálózati interkonnektorok megerősítésére és az energiamix diverzifikálására összpontosít, többek között nukleáris és földgázprojektek fejlesztésével. Szerinte az ország jó helyzetben van a fenntartható energiafogyasztáson alapuló fejlődési modellre való áttéréshez.Illusztráció: Maros Megye Tanács (Archív)

Hangsúlyozta azt is, hogy a rugalmas ellenállóképesség az információk területén „elengedhetetlen a transzatlanti kohézióhoz”, egy olyan kontextusban, ahol az ukrajnai agressziót „a propaganda felerősödése kísérte”.

„Románia mélyen beágyazódott az euroatlanti biztonság és szolidaritás rendszerébe, amely eddig megingathatatlannak bizonyult, és erőfeszítéseket tesz az ország, a társadalom és a média ellenálló képességének növelésért. Elengedhetetlenné válik, hogy ezeket az érdekeket, értékeket és aggodalmakat az euroatlanti partnerekkel és szövetségesekkel együtt közvetítsük” – jelentette ki a miniszterelnök.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?