Ciucă: a kormánynak most az energiaválság kezelésének rövid távú intézkedéseire kell összpontosítania

A kormánynak most arra kell összpontosítania, hogy mit tehet rövid távon az energiaválság kezeléséért – jelentette ki szerdán Nicolae Ciucă.

Fotó: gov.roA miniszterelnök reggel Virgil Popescu energiaügyi miniszterrel és Răzvan Nicolescuval, az Európai Technológiai és Innovációs Intézet igazgatótanácsának tagjával együtt a kisméretű (20 MWh kapacitású) moduláris atomreaktorokat fejlesztő amerikai vállalat, a Last Energy képviselőivel tárgyalt.

A találkozóról a szerdai kormányülés elején Ciucă elmondta: kilátás van arra, hogy két éven belül a piteşti-i Mioveni intézettel együttműködve az amerikai vállalat üzembe állítsa az első reaktort, amely idővel, az eredményektől függően, képes lesz nagyobb termelésre áttérni. A cél Románia energiafüggetlenségének elérése – magyarázta.

„Addig azonban a rövid távú intézkedésekre kell összpontosítanunk, hogy kezelni tudjuk az energiaválság hatásait” – hangsúlyozta a miniszterelnök. Ciucă megjegyezte, hogy kedden a kormánypártokkal, az energiaügyi minisztérium képviselőivel és az ágazat vállalatainak vezetőivel is egyeztetett az energiaválság kezeléséről.

Beszámolója szerint az Oltenia Energetikai Komplexumnál viszonylag rövid időn belül lehetőség van egy újabb turbina üzembe helyezésére, ami 300 MWh-tal növelné az ország áramtermelését. A Maros megyei Radnóton elkezdett beruházás befejezéséhez szükséges munkálatok újraindításával az év végére további 210 MWh-val nőne a kitermelt árammennyiség – mutatott rá a kormányfő.

Kapcsolódók

Kimaradt?