Ciucă: a kormány nem tervezi a nyugdíjkorhatár 70 évre való emelését

Nicolae Ciucă miniszterelnök azt mondta a szerdai kormányülés elején, hogy a kabinet nem tárgyalt a nyugdíjkorhatár 70 évre történő emeléséről, és nem is vállalhatja a felelősséget egy erre irányuló kezdeményezésért.

Nicolae Ciucă miniszterelnök | Fotó: gov.roCiucă leszögezte: „egyáltalán nem igaz”, hogy a kormány a nyugdíjkorhatár 70 évre történő emelését kezdeményezné. A kabinet nem is tárgyalt erről és nem is vállalhatná a felelősséget egy ilyen javaslatért. A nyugdíjkorhatárral kapcsolatban csak annak lehetősége merült fel, hogy az állampolgárok saját kérésükre dolgozhassanak 70 éves korukig – pontosított a kormányfő.

Szavait megerősítette Marius Budăi munkaügyi miniszter is, kiegészítve azzal, hogy a törvény jelenleg is lehetőséget biztosít arra, hogy az emberek saját kérésre a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozhassanak. A nyugdíjreformmal növelhetik az ezen kategóriába eső személyek juttatásait, de a nyugdíjkorhatár emelését nem támogatják, mivel a romániai lakosság várható élettartama alacsony, az uniós átlag alatti – érvelt Budăi.

Florin Cîţu szenátusi házelnök, a koalíció második legnagyobb erejét jelentő Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője is úgy nyilatkozott szerdán, hogy egy törvénytervezet lehetővé tenné a 70 éves korig történő munkavállalást, de csakis a munkavállaló saját döntése alapján. Mint kifejtette, a tervezet értelmében, ha valaki a nyugdíjkorhatár elérése után is szeretne munkát vállalni, az állam támogatná ebben, hisz ez az államháztartásnak is jót tesz, ezért is vezették be ezt a rendszert más európai országokban. „Saját kívánságra történő, nem kötelező rendszerről van szó” – szögezte le.

A PNL elnöke emlékeztetett, hogy az országos helyreállítási terv (PNRR) tartalmazza a nyugdíjreformot, ami nem nyugdíjemelést jelent, hanem a nyugdíjrendszer fenntarthatóvá tételét. „Ez azt jelenti, hogy szankcionáljuk azokat, akik idő előtt nyugdíjba mennek, ugyanakkor bátorítjuk azokat, akik a nyugdíjkorhatár után is dolgozni akarnak. A PNRR reformot jelent, nem nyugdíjemelést” – mondta.A kép illusztráció | Fotó: Adobe Stock

Cîţu ezzel arra reagált, hogy Radu Oprea, a – nem mellesleg koalíciós partner – Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője Facebook-bejegyzést tett közzé, amelyben a nyugdíjkorhatár emelése ellen érvel. Oprea azt írta, az Eurostat adatai szerint a romániai lakosság várható élettartama 1,4 évvel csökkent, és más európai országokhoz képest alacsonyabb az egészségben eltöltött várható élettartam is. Romániában a nyugdíjkorhatárt elérő férfiak átlagosan 6 és fél évig élnek még egészségben, Németországban viszont (ahol a nyugdíjkorhatár mindössze 7 hónappal magasabb a romániainál) átlagosan még 11 és fél évig, Spanyolországban 12 és fél évig, Lengyelországban 8 évig élvezhetik egészségben nyugdíjas éveiket.

„A nők esetében a nyugdíjkorhatár magasabb vagy egyenlő a közép- és kelet-európai országokéval, de más országokhoz viszonyítva a hazai nyugdíjas nők kevésbé egészséges életformát élnek” – olvasható a szociáldemokrata politikus bejegyzésében. Radu Oprea szerint előbb a várható élettartam és a várható egészségben eltöltött élettartam alacsony szintjét okozó tényezőkön kell változtatni – mint például a nem megfelelő minőségű táplálkozás, a nehéz munkakörülmények, a szegénység –, és csak utána lehet a nyugdíjkorhatár emelését fontolgatni. „Ellenkező esetben nagyon kevesen fognak nyugdíjban részesülni” – vélekedett a PSD szóvivője.

Kapcsolódók

Kimaradt?