Cîţu: a költségvetés meg fog felelni a helyi hatóságok finanszírozási igényeinek

A költségvetés meg fog felelni a helyi hatóságok finanszírozási igényeinek - jelentette ki kedden Florin Cîţu miniszterelnök, miután találkozott a municípiumok országos szövetségének (AMR) vezetőségével.
 
Közzétette: Florin Cîţu – 2021. január 19., kedd

„A helyi közigazgatás képviselői bekapcsolódnak a szociális segítségnyújtási jogok megadásáról döntő bizottságokba, és folyamatosan konzultálni fogunk velük az európai források elosztására vonatkozó dokumentumokról” - írja a kormányfő Facebook-bejegyzésében.

A megbeszélésen központi téma volt a koronavírus elleni oltási központok megszervezése és finanszírozása.

A kormány úgy foglalt állást, hogy a települések „fejlesztésének és modernizálásának”" érdekében támogatni fogja, hogy bizonyos ingatlanok tulajdonjoga a központi hatóságoktól a helyi hatóságokhoz menjen át.

Az AMR vezetőivel való találkozón részt vett Cseke Attila, közigazgatási és fejlesztési miniszter is.

Emil Boc: „nagyon jó” megoldást találtak a szociális szolgáltatások finanszírozására

A municípiumok járvánnyal kapcsolatos kiadásai 240 millió lejre rúgtak 2020-ban, eddig 40 milliót kaptak a kormánytól, arra számítanak, hogy a különbséget az idén fogják visszakapni európai uniós alapokból - jelentette ki kedden Emil Boc, Kolozsvár polgármestere a találkozó után.

Az AMR elnöki tisztségét betöltő Boc szerint a szociális szolgáltatások kérdésében sikerült egy „nagyon jó” megoldást találni: a vonatkozó kiadások 90 százalékát a kormány, 10 százalékát a helyi önkormányzatok költségvetéséből fedezik. A felek megállapították ugyanakkor, hogy szükség van a metropolisz-övezetekre vonatkozó törvényre, és tárgyaltak a diákösztöndíjak és a tanulók ingyenes utazását biztosító jogszabály kérdéséről is.

(Címlapfotó forrása: gov.ro)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?