banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Cioloş reméli, hogy szerdán megkezdődhetnek a tárgyalások a PNL-vel és az RMDSZ-szel

Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök azt nyilatkozta kedden, hogy célja mielőbb egy olyan kormányt alakítani, amely képes kivezetni az országot a válságból, ennek érdekében pedig tárgyalásba kezd korábbi koalíciós partnereivel: a PNL, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek képviselőivel. Az első találkozót várhatóan szerdán tartják.

Az USR elnöke reményét fejezte ki, hogy a tárgyalásra hívott pártok politikusai nem zárkóznak el megegyezéstől, mert ezzel csak tovább húzódna az egészségügyi és társadalmi válság. „Az a fontos, hogy mielőbb felállítsuk a kormányt. Felelősségteljes magatartást kínálunk és felelősségteljes magatartást is kérünk azoktól a partnereinktől, akikkel közös a politikai látásmódunk: a PNL-től, az RMDSZ-től és a kisebbségektől” - fogalmazott.

Korábban az a hír jelent meg, hogy Dacian Cioloş már kedden egyeztet a PNL, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek képviselőivel, ehhez képest a legújabb fejlemények szerint csak szerdán kerülhet sor a konzultációra.

Az USR elnöke arról is beszámolt, hogy telefonon már egyeztetett PNL-s és RMDSZ-es politikusokkal, és valószínűleg szerdán az első személyes találkozót is megtartják.

Dacian Cioloş ugyanakkor kijelentette, nem áll szándékában a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) tárgyalásokba bocsátkozni a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség létrehozása érdekében.

Cioloş szerint az említett két párttal nem illenek össze a politikai felfogásaik, az országot olyan elvek szerint akarják kormányozni, amelyek nem összeegyeztetőek a PSD és az AUR nézőpontjával. Emiatt csak a koalíciós partnerekkel tárgyalnak a többség újraalakítása érdekében.

Arra a kérdésre, hogy még a parlament bizalmi voksa érdekében sem lenne-e hajlandó tárgyalni a két alakulattal, Dacian Cioloş így válaszolt: „Jelenlegi célkitűzésem az, hogy a koalíciós kollégákkal beszéljek. Remélem, nem húzzuk el az időt 10 napig. Válság van. Fontos, hogy minél hamarabb megoldást találjunk.” Hozzátette, a PSD és az AUR előrehozott választásokat vagy szakértői kormányt akar, jelenleg azonban teljes, politikailag felvállalt kormányra van szükség.

Florin Cîţu PNL-elnök hétfő este kijelentette, Dacian Cioloşnak kijelölt miniszterelnökként lehetősége adódik tárgyalni a Szociáldemokrata Párttal és a Románok Egyesüléséért Szövetséggel a kormánytöbbség megalakításáról.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke egy Facebook-bejegyzésben azt írta, tudomásul vette Klaus Iohannis államfő bejelentését, és meglátása szerint „óriási felelősség hárul” az USR elnökére.

„A PNL akkor ül majd le tárgyalni Cioloşsal, miután sikerül neki kormánytöbbséget alakítani szövetségeseivel, a PSD-vel és az AUR-ral” – fogalmazott.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?