Cseke Attila: biztonságossá tesszük az iskolaépületeket

Újabb, az épületek földrengésbiztossá tételét elősegítő szabályozást hagyott jóvá szerdai ülésén a kormány. A fejlesztési minisztérium pedig elindított egy új, az iskolák földrengésbiztossá tételét szolgáló programot.

Az új rendelkezés előírja a földrengésveszélyes épületek felújításához szükséges engedélyek gyorsabb kiállítását, megengedi a gyorsabb közbeszerzési folyamatot, és határidőket szab meg az épületek gyors felmérésére. Mindez elengedhetetlen, hogy a kórházakat, iskolákat, tömbházlakásokat, és más épületeket minél hamarabb, szakszerűen felértékeljenek földrengésbiztonsági szempontból. Ez az előfeltétele annak, hogy a földrengésbiztonsági munkálatok finanszírozását kérjék az önkormányzatok – mutatott rá Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter. 

Lekerülhet a veszély-jelző | Fotó: RMDSZ

Az új rendelkezés továbbá ideiglenesen, az épület felújításáig betiltja a fokozottan földrengésveszélyes épületekben található lakások bérbeadását és az ezekben az épületekben szervezett tömeges eseményeket. Ugyanakkor megteremti a törvényes lehetőséget arra, hogy a tömbházlakásokat földrengésbiztossá tegyék a lakók többségének beleegyezésével. „A jelenlegi törvény értelmében, ha egy lakót nem sikerült meggyőzni a munkálatokról, nem tehették földrengésbiztossá az épületet. Ezt most kimozdítottuk a holtpontról, és 100 százalékos, vissza nem térítendő finanszírozást biztosítunk” – idézi Cseke Attilát az RMDSZ közleménye.

Felmérik az iskolaépületeket

A fejlesztési minisztérium egy új, az iskolák földrengésbiztossá tételét szolgáló programot is elindított. Az önkormányzatok mérik majd fel a tanintézetek épületeit, közlik a tanügyminisztériummal, melyek nem biztonságosak, az oktatási tárca javaslatára a fejlesztési minisztérium beiktatja ezeket az épületeket a földrengésbiztonsági programba. Amint az önkormányzat küldi a szükséges, egyszerűsített szakdokumentációt, a fejlesztési minisztérium finanszírozást nyújthat az iskolaépületek földrengésbiztossá tételére.

A munkálatok alatt az önkormányzatnak biztosítania kell egy másik épületet, ahol az oktatás zökkenőmentesen zajlik – mutatott rá az RMDSZ-es szaktárcavezető.

Van pénz a felújításra

Az RMDSZ közleménye emlékeztetett, hogy a helyreállítási alapból és az Országos Beruházási Vállalat segítségével több mint 300 épületet tesz földrengésbiztossá a fejlesztési minisztérium. Egy héttel a pályázás lezárása után, szerdán véglegesítette a tárca a kormányzati pénzből támogatott programra beérkezett pályázatok elbírálását, és közzétette az első 50 épület listáját, amelynek felújítására pénzt biztosít. Amint az önkormányzatok benyújtják a szükséges dokumentumokat, aláírják a finanszírozási szerződést.

Az első 50 épület között 19 iskola és egyéb tanintézet, három kórház és 11 tömbház van. Felújítja a fejlesztési minisztérium – egyebek mellett – a Kovászna megyei Kökös óvodájának és közösségi házának épületét, egy kézdivásárhelyi ingatlant és egy iskolát a Brassó megyei Kőhalmon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?