Brüsszelben jártak az Örökségünk Őrei verseny díjazottjai

Az Örökségünk Őrei 2022-2023-as vetélkedőjének nyertesei, a több éve kialakult gyakorlat szerint, egy brüsszeli tanulmányi kiránduláson vehettek részt, amely során meglátogatták az Európai Parlamentet és a város nevezetességeit, megismerhették a helyi jellegzetességeket, az épített és kulturális örökséget.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, az esemény házigazdája, elismerését fejezte ki és elmondta, örömmel látja, hogy Európa-szinten ismert mozgalommá nőtte ki magát a vetélkedő valamint gratulált a diákoknak azért, hogy az elmúlt esztendőben oly sok fantáziával védték és népszerűsítették az erdélyi épített örökség egy-egy gyöngyszemét.

A kiránduló diákok fotói

A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium X.A osztályos diákjai, élükön Galambfalvi Angyalka történelem szakos tanárnővel, lelkesen mesélték el a Maszolnak az életreszóló élményüket.

Az Európai Unió fővárosába tett látogatás első izgalmas pillanata a repülőgéppel való utazás volt, hiszen néhány diák először jutott fel a felhők fölé. A szeptember 18. és 20. között sorra kerülő rövid kiruccanás alatt sok átütő élményben volt részük, amelyek közül elsőként az Európai Parlamentben tett látogatást említették. Beléphettek a plénumterembe, ahol épp gyűlés volt, továbbá vetítettképes bemutatókat tartottak számukra a parlamenti évről, az intézmény működéséről és a fiataloknak szánt programokról illetve egy kerekasztal-megbeszélésen vehettek részt. Nagyon élvezték az Európai Történelem Házát, az Európai Parlament látogatóközpontját, ahol interaktív multimédiás eszközök segítettek megismerni Európa történelmét, a parlament felépítését és működését, a döntések születését. Az egyik kiállításon boldogan fedezték fel a magyar vonatkozásokat, köztük magyar nyelvű könyveket is. „Amikor bent voltunk a parlamentben, mi is egy kicsit fontos embereknek képzeltük magunkat” – mondta az egyik résztvevő.

A gyerekek értékelték Winkler Gyula EP-képviselő közvetlenségét, aki bemutatta saját irodáját, sőt azt is elárulta nekik, hogy mennyi a fizetése. „Mindvégig éreztük azt, hogy sokat belefektettek a szervezők abba, hogy mi is jól érezzük magunkat, nem csak egy-kettőre összecsapták a programot” – mondta egy másik enyedi diáklány.

A város meglátogatására is jutott idő természetesen: megtekintették Brüsszel műemlékeit, köztük a Szent Katalin-templomot és a Szent Gudula- székesegyházat, a pisilő kisfiút, a Grand Place-t. A város hangulatából vett ízelítőt belga specialitásokkal, például csokival, sörrel, kagylóval, rákkal, sörben sült marhapörkölttel egészítették ki.

Az emlékezetes kiránduláson új barátságok is szővődtek, hiszen a dicsői, kolozsvári és enyedi diákok jól összebarátkoztak, ami sokkal hangulatosabbá tette a Brüsszelben eltöltött napokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?