banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Bronzba öntik Kézdivásárhely udvartereit

Lezárult Kézdivásárhelyen a közönségszavazás a Részvételi Költségvetés 2023-2024-es kiadása kapcsán, amelynek eredményeként két pályázat részesül támogatásban a versenyben levő hat közül: egyrészt pénzt kap a Tapintható láthatatlan projekt és asztalitenisz asztalokat helyeznek ki több térre.

A Részvételi Költségvetés immár negyedik kiírásához érkezett, a kezdeményezés dr. Szilveszter Szabolcs alpolgármester nevéhez kötődik, aki úgy látta, hogy így a pályázatok a helyi közösség bevonását teszik lehetővé közérdeket képviselő projektekhez.

A 2023-ban kiírt pályázatra összesen hat jóváhagyott közösségi ötlet érkezett, ezekre lehetett leadni a voksokat 2024. január 10-ig. A hat pályázatra összesen 666 szavazatot adtak le, a legtöbbet – 231 szavazatot – Tapintható láthatatlan - Kézdivásárhely udvarterei bronzba öntve kapta, ezt követte a Sport, egészség, közösség – asztalitenisz asztalok a játszóterekre 217 szavazattal. A két pályázatot összesen 90.000 lejjel támogatja az önkormányzat.A nyertes pályázat gipszmakettje | Fotó: Maketo Kft.)A bronzmakett – amelyet a Székely Katonanevelde előtti téren terveznek közszemlére helyezni – a kézdivásárhelyi Rotary Club ötlete. „A makett a nemlátók számára – akik közvetlen módon a városnak csak a számukra kézzel elérhető szintjét ismerhetik meg – felbecsülhetetlen értékű ismereteket nyújt a város szerkezetére, az épületek és a közéjük zárt közterek, utcák arányaira vonatkozóan. A magas esztétikai élményt nyújtó tárgyra didaktikai eszközként is tekinthetünk, nem ritkaság a hasonló domborművet behunyt szemmel és figyelmes ujjakkal felderítő gyerek, de akár felnőtt sem, érzékenyebbé téve őket ezáltal a fogyatékkal élők világa iránt. Nem utolsó sorban pedig a történelmi központ kicsinyített mását szemlélő városlakóban a közös birtoklás élményét és az ebből fakadó felelősségérzetet erősíti, ami közelebb viheti őket életterük értékeinek felismeréséhez és megőrzéséhez az elkövetkező generációk számára” – fogalmaztak az ötletgazdák. Maga a makett 120*150 cm-es méretű, a klub a maximális összegre, ötvenezer lejre pályázott. Román György, a Rotary Klub titkára, előző elnöke a Maszol érdeklődésére elmondta: a kolozsvári Tapio öntöde műhelyében kivitelezés alatt álló makett összköltsége mintegy 110 ezer lejre rúg, így hatvanezer lejt a Rotary áll. A gipszmodell 2022 év folyamán készült el és Kovács Áron építész (Maketo Kft.) munkáját dicséri. Ötven épületnek a homlokzata, valamint hat fontosabb ingatlan részleteiben van kidolgozva rajta, ami egy nagyon aprólékos és kimerítő munkának az eredménye – hangsúlyozta Román György.

Az idei másik nyertes pályázatot a háromszéki Férfiak Klubja nyújtotta be, projektjük Asztalitenisz asztalok a játszóterekre nevet viselte. „A projekt célja az asztalitenisz asztalok beszerzése és felállítása a játszótereken. Ezek a beton pingpongasztalok egyszerű, de időtálló eszközök, amelyek minden korosztály számára hasznosak és élvezetesek. Az asztalok elhelyezése lehetővé teszi, hogy a fiatalok és felnőttek egyaránt egészségesen mozogjanak a szabad levegőn. A projekt haszonélvezői a város minden lakója, hiszen az asztalitenisz olyan sport, amelyet korosztálytól függetlenül mindenki élvezhet. Lehet játszani ketten, négyen vagy akár egy egész csoporttal, és kellemesen eltölteni az időt a szabad levegőn. A projekt célja, hogy ösztönözze a közösséget a szabad levegőn való mozgásra, és a játszótereket szélesebb körben elérhetővé és élvezhetővé tegye a különböző korosztályok számára” – fogalmaztak pályázatukban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?