Bővültek a szűrővizsgálati lehetőségek Szentegyházán

Mammográfot helyeztek üzembe a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházhoz tartozó Szentegyházi Egészségügyi Központban. Az eszköz elsősorban a környéken élőknek kínál lehetőséget a szűrővizsgálatok elvégésére.

Az eszközt korábban a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban használaták. Dr. Konrád Judit, kórházmenedzser az átadás alkalmából elmondta: a mellrák időben felfedezhető, ezért különösen fontos, hogy negyven, negyvenöt év felett minden nő részt vegyen szűrővizsgálaton.

„Október elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja, fontosnak tartottuk, hogy még ezen a héten beszéljünk erről a szentegyházi lehetőségről is” – tette hozzá. Közölte, a mammográfkészülék értéke beszerzésekor több mint 280 ezer lej volt, áthelyezésére pedig most 28 ezer lejt költött a kórház.

Borboly Csaba, a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, a Szentegyházi Egészségügyi Központban látszik a csapatmunka eredménye. „Bízom benne, hogy ez a vizsgálati lehetőség sokak számára segítség lesz majd. Hiszem, hogy a megyei sürgősségi kórház megállja a helyét Erdély és Románia szintjén, olyan kórházként, ahol mindenki megkapja a szükséges kezelést” – mondta a megyei tanács elnöke. 

Szentegyháza önkormányzata a mammográf helyiségének kialakításában nyújtott segítséget. Lőrincz Csaba, Szentegyháza polgármestere korábban a kórház orvosfizikusaként dolgozott, így jól ismeri a mammográfkészüléket. Elmondta, megbízható, nagyon jó képeket készítő gép ez, amely sugárvédelmi szempontból is megfelelő. A polgármester megköszönte a kórház támogatását és a további együttműködésről is szót ejtett. Mint fogalmazott, még van, mit tenni, de meg is van az akarat az egészségügyi ellátás terén szükséges további lépésekre is.

Tulit-Incze Ágnes, a kórház családtervezői rendelőjének koordinátora rámutatott, a heti rendszerességgel Szentegyházán zajló nőgyógyászati vizsgálatokat, a méhnyakrákszűrést ki lehet most egészíteni a mammográfiás szűréssel. 

Mint a sajtótájékoztatón még elhangzott, a személyzet jelenleg képzésen vesz részt, október első felében pedig már beindulnak a vizsgálatok. Érdeklődni, előjegyzést kérni a Szentegyházi Egészségügyi Központ telefonszámán lehet, a 0266–246016-os telefonszámon.

(Borítókép: Hargita Megye Tanácsa)

Kapcsolódók

Kimaradt?